Eesti päästjad on osalenud 14 ÜRO humanitaarabi missioonil

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO palvel läheb hädalistele appi Eesti päästemeeskonna vabatahtlikud. Pildil Eesti päästemeeskonna logo.
ÜRO palvel läheb hädalistele appi Eesti päästemeeskonna vabatahtlikud. Pildil Eesti päästemeeskonna logo. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti päästeeksperdid on viimase üheksa aasta jooksul ÜRO rahvusvahelise kriiside hindamise ja koordineerimise üksuse liikmetena osalenud 14 missioonil.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti aastate jooksul saavutanud rahvusvahelistele standarditele vastava pääste- ja humanitaarabi osutamise võimekuse, mis lubab Eestil katastroofist räsitud piirkonda vajaduse korral saata meeskonna, teatas välisministeerium.

2005. aastal saadeti Eesti päästeeksperdid kahele missioonile - tsunamist räsitud Indoneesiasse ja maavärina tagajärjel kannatanud Pakistani. Mullu toimus demineerimismissioon Gruusias.

Suurem osa Eesti humanitaarabist jõuab abivajajateni läbi ÜRO abiorganisatsioonide ning Punase Risti. «Möödunud aastal toetas Eesti Madagaskari tsüklonite ohvreid, Tadžikistani, Haiti, Birma, Sudaani ja Kenya abivajajaid,» lausus Paet.

Välisminister Urmas Paet rõhutas Tallinnas toimunud kohtumisel ÜRO humanitaarasjade asepeasekretäri ja hädaolukordade koordinaatori John Holmesiga ÜRO unikaalset roll humanitaarabi andmisel maailmas.

ÜRO asepeasekretär Holmes tõstis Eestit esile kui head näidet riigist, kus mõistmine humanitaarabi valdkonnast ja rahvusvahelisse koostöösse panustamise olulisusest on kiiresti arenenud.

Holmes on esimene kõrgeim ÜRO esindaja, kes on Eestit külastanud.
Eesti on alates 2009. aasta algusest ka ÜRO Majandus- ja Sotsiaalnõukogu (ECOSOC - Economic and Social Council) liige ning asepresidendina vastutab sel aastal humanitaarabi valdkonna eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles