Oma äripartneri tapmise kavandamises süüdistatud Sukles jäi ka ringkonnakohtus õigeks

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Andrus Sukles.
Ärimees Andrus Sukles. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Ringkonnakohus jättis jõusse Harju maakohtu otsuse, millega mõisteti oma äripartneri tapmise kavandamises süüdistatud Andrus Sukles õigeks.

Ringkonnakohus muutis Harju maakohtu 7. jaanuari kohtuotsuse põhiosa, lugedes tuvastatuks, et 16. augustil 2010 esines alus kriminaalmenetluse alustamiseks. Maakohus oli leidnud, et kriminaalmenetluse alustamiseks sellel kuupäeval alus puudus.

Muus osas jäi maakohtu otsus muutmata. Kohtukolleegium nõustus maakohtuga, et kuni 31. detsembrini 2012. aastal sai politseiagendina rakendada vaid Eesti Vabariigi kodanikku.

Andrus Sukles oli kohtu all süüdistatuna teise isiku kallutamises oma endise äripartneri Tullio Libliku tapmisele, kuid kuriteoplaan jäi realiseerimata politseiametnike sekkumise tõttu.

Kohus mõistis riigilt Aandrus Suklese kasuks välja 2400 eurot kaitsjale makstud tasu katteks. Kohus rahuldas prokuröri apellatsiooni osaliselt ja jättis kaitsjate apellatsiooni rahuldamata.

Pooled võivad otsusele esitada edasikaebuse 30 päeva jooksul.


Kohtuasja varasem käik:

Süüdistuse kohaselt maksis Sukles 2010. aasta 26. augustil kella 18.00-18.40 vahel Tallinnas oma endise äripartneri OÜ Saarte Investeering ainuosaniku ja juhatuse liikme Tullio Libliku tapmise toimepanemise eest ettemaksuna 1000 eurot, ülejäänud 9000 eurot lubas ta maksta pärast tapmist.

Seejärel andis ta süüdistuse kohaselt üle tapmise täideviijale Libliku fotod, tutvustas tema elukohta ning informeeris tema liikumistrajektoorist, lähikondsetest ja nende elukohtadest. Kuriteoplaan jäi realiseerimata politseiametnike sekkumise tõttu.

Harju maakohus mõistis omakasu ajendil teise inimese tapmisele kihutamise katses süüditatud Suklese 7. jaanuaril õigeks, kuigi tõsiasi, et Sukles soovis oma endist äripartnerit tappa, leidis kohtu pressiesindaja kinnitusel tõendamist. Tõendid osutusid aga ebaseaduslikuks.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles toona Postimehele, et politseiagendiga kohtumiste käigus kogutud vestlused ja agendi antud ütlused polnud kohtu hinnangul lubatavad, sest nii-öelda tapmistöö ära teha lubanud agent ei olnud Eesti kodanik.

Evestus vaidlustas maakohtu otsuse, kuna tema sõnul on varem sellise agendi kasutamine olnud lubatud ning sellega pole rikutud politseiagendi rakendamise sätteid ega tõenditele ettenähtavaid reegleid.

Kuna prokurör vaidlustas otsuse ringkonnakohtus, toimus 21. mail istung. Tallinna Halduskohtu ja Ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu sõnul taotles kaitsja, et muudetaks Harju Maakohtu 7. jaanuari kohtuotsuse põhjendusi ja tühistataks kohtuotsus osas, millega otsustati hüvitada riigieelarve vahenditest Andrus Suklesele tema poolt valitud kaitsjale makstud mõistliku suurusega tasu summas 27 000 eurot.

Nimelt soovis kaitsja, et tehtaks uus kohtuotsus, millega hüvitataks riigieelarve vahenditest Andrus Suklesele tema poolt valitud kaitsjale makstud mõistliku suurusega tasu summas 32 314 eurot.

Prokurör taotles Harju Maakohtu 7. jaanuari kohtuotsuse tühistamist, millega mõisteti Andrus Sukles õigeks.

21. mai istungil esitasid pooled oma seisukohad, teesid ja kohus määras kohtuotsuse kuulutamise ajaks 18. juuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles