Jüri Saar: ringkonnakohtu otsus tõi kohtusüsteemi õigusrahu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kriminoloogia professor Jüri Saar
Tartu Ülikooli kriminoloogia professor Jüri Saar Foto: Toomas Huik

Tänane ringkonnakohtu otsus maadevahetajad süüdi mõista võib olla pöördeline hetk meie õigussüsteemis, leiab Tartu Ülikooli kriminoloogiaprofessor Jüri Saar.

Saare sõnul võib otsus tähistada pöördelist hetke meie õigussüsteemis, sest korraga mõistetakse korruptsioonis süüdi siiski kaks eksministrit. Professori sõnul on tegu ka igati positiivse arenguga meie kohtupraktikas, kuna see näitab, et adekvaatsete otsusteni on võimalik jõuda igal tasemel.

«Kui minu subjektiivset arvamust selle kohta küsida, siis loodan, et nii see otsus ka jääb,» ütles Saar, kes möönis samas, et pole veel jõudnud otsusega lähemalt tutvuda.

Saare sõnul on positiivne, et kuna meie õiguskaitseteenistusi on süüdistatud volituste ületamises ning liigses nuhkimises, siis nüüdne ringkonnakohtu otsus lükkab kahtlused ümber. «Minu arvates toob see otsus süsteemi õigusrahu, sest kohus tuvastas, et tõendeid koguti seadusele vastavalt,» ütles Saar.

Ta lisas, et asjaosalistele ei määratud kindlasti maksimumkaristusi. «Need olid siiski tingimisi karistused, nagu valgekraedele kohane,» hindas Saar.

Ringkonnakohtu otsuse kohaselt ei määratud Reiljanile reaalset vanglakaristust. Kohus leidis, et 60. aastasel isikul on väärtushinnangud juba välja kujunenud ning vaevalt šokivangistus teda enam õiguskuulekuse poole suunaks.

«Üldiselt on šokivangistust tõesti peetud silmas noortele kurjategijatele. Aga eks see mõttekäik natuke kummaline tundub, et miks šokivangistust ei kasutatud,» rääkis Saar.

Harju maakohtu õigeksmõistvat otsust Saar kuigi pikalt kommenteerima ei soostunud, kuid ütles:
«Maakohtu ja ringkonnakohtu otsused on ju täiesti vastandlikud. Küllap on kohtutel endal mingisugused hindamisorganid, kes ka kohtunike töö kvaliteeti hindavad. Las nad ise vaatavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles