Paet: Eesti hindab kõrgelt välismissioonidel osalevate kaitseväelaste panust

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet hindab Eesti kaitseväelaste panust välismissioonidel kõrgelt.
Välisminister Urmas Paet hindab Eesti kaitseväelaste panust välismissioonidel kõrgelt. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet kohtus täna Paldiskis Scoutspataljoni kaitseväelastega. Minister rõhutas kuivõrd oluline on välismissioonidel osalevate kaitseväelaste panus.

«Välisriikides teenivad ja teeninud Eesti kaitseväelased aitavad kaasa stabiilsuse ning julgeoleku tagamisele konkreetses missioonipiirkonnas aga samas annavad nad olulise panuse ka laiema rahvusvahelise ning ka Eesti riigi julgeoleku tagamisse,» rõhutas Paet.

Paet märkis, et Eesti kaitseväelastel on osalenud NATO, Euroopa Liidu ja ÜRO juhitavatel rahvusvahelistel operatsioonidel alates 1995. aastast. «Üks kõige olulisemaid ja ka kõige keerulisemaid missioone on olnud osalemine rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAFi koosseisus Afganistanis,» märkis Paet.

Välisminister lisas, et Eesti sõdurite tegevus Afganistanis on aidanud kaasa Helmandi provintsi julgeoleku tagamisele ning kaitseväelaste oskuslik tegevus on pälvinud laialdase rahvusvahelise tunnustuse.

Urmas Paeti sõnul teatas eile Afganistani president Hamid Karzai, et Afganistani väed on võtnud enda kanda julgeolekuvastutuse kogu riigis. «Rahvusvaheliste julgeolekujõudude, sealhulgas Eesti kaitseväelaste aastatepikkuse töö üks olulisi eesmärke Afganistanis ongi olnud see, et riigi julgeolekujõudude arengu jõuaks nii kaugele, et afgaanid ise suudaksid selle vastutuse endi kanda võtta,» ütles Paet.

Ta lisas, et nüüd on see saavutatud ning Eesti kaitseväelastel on olnud selle eesmärgi saavutamisel tähtis roll. «Samas on nüüd vajalik saavutada Afganistani erinevate poliitiliste jõudude kokkulepe Afganistani edasiseks stabiilseks arenguks,» rõhutas ta.

Välisminister ütles, et kuna ka pärast Eesti vägede lahkumist Afganistanist 2014. aastal vajab Afganistan rahvusvahelise üldsuse toetust, on Eesti valmis panustama NATO uude väljaõppemissiooni Afganistanis erioperatsioonide üksusega ja staabiohvitseridega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles