Kutsealused võtavad elult viimast

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Sepp sõitis enne teenistuse algust sõpradega Euroopa reisile. Ta on terve tee roolis.
Tõnis Sepp sõitis enne teenistuse algust sõpradega Euroopa reisile. Ta on terve tee roolis. Foto: Pm

Noormees käis vastuvõtukomisjonis juba eelmise aasta aprillis. Ta tahtis luurepataljoni minna. Komisjonist vastati, et luuresse saab soovi korral alles järgmisel aastal. Ta jäi endale kindlaks ning vastas, et tal pole ootamise vastu midagi. Nimelt oli ta tollal veel Tallinna Tehnikaülikooli elektroenergeetika tudeng.

Mullu võttis noormees aga koolist paberid välja. «Avastasin seal, et minust matemaatikut ikka ei saa. Mulle meeldis rohkem füüsika, kuid seal oli matemaatikaga ikka päris palju tegemist,» ütles ta.

Praeguseks on plaanid muutunud. Noormaas tahaks 11-kuulise ajateenistuse vältel allohvitseriks saada.

«Tegelikult on isegi selline plaan, et võiks sõjakooli minna,» ütles noormees. Kindlat lubadust ta siiski veel ei anna, sest ootusi polevat mõtet kõrgeks ajada, sest muidu võivad esimesed nädalad müüride vahel pettumuse valmistada.

Ta kaalus vahetult enne väeteenistust puhkusereisile minekut, kuid lõpuks jäi nii, et veedab juuni pruudi juures Tartus.

«Mõtlesin, et olen tubli ja tark poiss. Veedan parem aega neiuga ja teen enne sõjaväge natuke trenni,» selgitas noormees. Päris nii eeskujulikult läinud pole, vahele on tulnud mõned peod ning jaanipäev läheneb.

Euroopale ring peale

Kutsealune Tõnis Sepp astus eile õhtul koos kahe sõbraga laevale. Poisid lähevad Stockholmi. Sealt edasi sõidetakse autoga läbi Taani Saksamaad ja Austriat avastama.

Tõnise sõnul juhib neid kultuuriprogramm. Kui ilm lubab, üritatakse Saksamaa mägijärvedes supelda. Marsruudiks peaks olema Stockholm–Malmö–Kopenhagen–Berliin–Nürnberg–Stuttgart–München–Viin. «Jaanipäeva tahaks vastu võtta Stuttgardis,» ütles noormees.

Reisile minek polnud kuigi pikalt ette planeeritud. Tõnise perekonnaliige viibib parajasti Münchenis ning tänu sellele saavad noored odavamalt ringi rännata. Noormees saab olla kasulik ja mõned hädavajalikud asjad kodumaalt Münchenisse toimetada. Tõnisel polnud kasulik olemise vastu midagi – nõnda saabki Euroopas ringisõitmiseks vanematelt natuke kütuseraha küsida.

Noormees rääkis, et hakkas ajateenistuse lähenemist tajuma juba pool aastat tagasi. See kannustas teda enam teatreid ja kontserte külastama.

Tema teenistuskohaks määrati Tapal paiknev pioneeripataljon. Tõnis tahtiski just sinna minna, samas on ta kuulnud kaitseväe kohta vastakaid arvamusi.

«Mõne arvates on tegu mõttetu ajaraiskamisega. Mõni jälle kiidab. Mulle tundub pigem huvitav. Kui ma juba 11 kuuks sinna lähen, võiks ikka seersandiks saada ja teenistuse ajast maksimumi võtta,» rääkis kutsealune.

Noormees selgitas, et on kolm aastat Tartu Ülikoolis juurat õppinud ning tahakski aja maha võtta.

Kui saaks, ei läheks

Ott Mahlapuu lõpetab täna kunstiakadeemia muinsuskaitse ja restaureerimise eriala. Tema veel juulis teenistust ei alusta, kuid liitub Tõnisega oktoobris. Noormees siirdub samuti pioneeripataljoni, kuid läheb kaheksaks kuuks. Teenistuse suhtes on ta oluliselt skeptilisem kui saatusekaaslased.

«Ma ei oota mitte kui midagi. Eestis on sõjavägi täiesti liigne. Mina arvan, et võiks olla lihtsalt hulk palgasõdureid. Kui oleks võimalus mitte minna, siis ei läheks,» rääkis noormees.

Sellele vaatamata kaalus ta mõne aasta eest elukutselise sõjaväelase karjääri. Praegu ta enam sellele ei mõtle. «Tööle võiks sinna minna ainult siis, kui läheks mingiks kõrgeks ametnikuks,» ütles ta.

Poisid ütlesid, et juba ootavad ajateenistuse algust. Nad tahaks trenni teha ja enesekontrolli arendada. «Võib-olla on seda lihtsameelne loota, aga äkki aitab teenistus distsipliini kasvatada, sest tunnen, et sellest on puudus,» ütles noormees.
 

Kutse ajateenistusse

Sel aastal alustab ajateenistust 3207 noort, nende seas 16 naist.

               Teenistuskoht    jaanuar    juuni     oktoober

Staabi- ja sidepataljon (Tallinn)    –    118    49

Luurepataljon (Tallinn)     –    14    –

Logistikapataljon (Tallinn)    –    136    51

Tagalapataljon (Paldiski)    –    169    77

Pioneeripataljon (Tapa)    16    158    109

Suurtükiväepataljon (Tapa)    12    155    116

Viru jalaväepataljon (Jõhvi)    25    124    213

Õhutõrjepataljon (Tapa)    10    116    105

Kuperjanovi jalaväepataljon (Võrumaa)    –    352    458

Vahipataljon (Tallinn)    118    162    144

Mereväebaas (Tallinn    100    100    –

Kokku:     281    1604    1322

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles