Hiina: Põhja-Korea on valmis naasma kuuepoolsetele läbirääkimistele

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (keskel) koos saatjaskonnaga.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (keskel) koos saatjaskonnaga. Foto: SCANPIX

Hiina sõnul väljendas Põhja-Korea eile valmisolekut naasta ligi viis aastat tagasi katkenud kuuepoolsetele kõnelustele riigi tuumaprogrammi üle, kuid USA, Jaapan ja Lõuna-Korea nõudsid Pyongyangilt sõnade asemel tegusid.

Põhja-Korea korrale kutsumiseks üha suurema USA surve alla langenud Hiina tsiteeris Pyongyangi režiimi läbirääkijat Kim Kye-Gwani, kelle sõnul on stalinistlik riik valmis pidama mis tahes formaadis läbirääkimisi, et lahendada riigi tuumaprogrammi küsimus rahumeelselt.

Pekingit külastanud Kim lausus, et kõnelusi tuleks jätkata kuue riigi osavõtul - formaat, milles peeti aastatel 2003-2008 mitmeid kõnelustevoore, kuid mis ei ole alates 2008. aastast kokku tulnud, seisis Hiina välisministeeriumi avalduses.

Tegemist on Põhja-Korea esindaja teise läbirääkimistele kutsuva avaldusega pärast seda, kui kommunistlik riik veebruaris Korea poolsaarel pingeid õhutama hakkas ning lõunanaabrit ja Ühendriikide tuumasõjaga ähvardas.

Varem on kõnelustele naasmise välja käinud mais Pekingit külastanud Põhja-Korea riigijuhi Kim Jong-uni lähedane usaldusisik Choe Ryong-hae.

Ühendriigid, Lõuna-Korea ja Jaapan reageerisid Pyongyangi ettepanekule nõudmisega, et stalinistlik riik oma varasemaid lubadusi täidaks. «Hindame Põhja-Koread selle tegude, mitte sõnade järgi,» seisis Washingtonis kohtunud kolme riigi esindajate avalduses.

«Leppisime kokku, et Pyongyangi jaoks on olemas võimalus parandada suhteid USA, Jaapani ja Lõuna-Koreaga, juhul kui riik astub sisulisi samme Korea poolsaare tuumavabaks muutmise teel,» nähtus avaldusest.

Viimastel kuudel on pinged Korea poolsaarel taas vaibuma hakanud. Pyongyangi ja Souli esindajad pidid möödunud nädalal kohtuma, kuid Põhja-Korea tühistas viimasel hetkel kokkulepitud kohtumise.

Põhja-Korea on viimastel nädalatel teinud üleskutseid Ühendriikidele astuda Pyongyangiga otsekõnelustesse, kuid USA erisaadik Põhja-Korea küsimuses Glyn Davies ütles hiljuti, et kommunistliku riigi tänavused provokatsioonid on kergitanud kõnelustele naasmise latti.

Mõni aeg tagasi peetud kõnes oli Davies Pyongyangi kavatsuste suhtes skeptiline ning ärgitas stalinistlikku riiki vastu tulema rahvusvahelise üldsuse murele selle tuumaprogrammi aga ka inimõiguste olukorra üle riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles