Parbuse kuriteokahtlustus täienes mitme juhtumiga

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus
Ivo Parbus Foto: Pm

Eile hommikul Tallinna vanglast vahi alt vabanenud Tallinna linnavõimu pistisekriminaalasja peategelase Ivo Parbuse lõplik kuriteokahtlustus täienes veel mitme uue kuriteoepisoodiga.




Kui mitme pistisevõtmise juhtumiga Parbuse kahtlustus täienes, ei soovinud Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling ajapuudusele viidates täpsustada.

«Jah, ma tean, et lisandunud on uusi episoode, kuid ma ei oska täpselt öelda, kui palju, sest prokuratuur pole meile siiani täpsemat kahtlustust avaldanud,» ütles mehe kaitsja, advokaat Raul Otsa.

Otsa sõnul on see ka põhjus, miks Parbus pole siiani uurimises saanud anda omapoolseid täpsemaid selgitusi. «Kui me ei tea, millistes asjades teda täpselt kahtlustatakse, siis ei saa ka anda juhtunu kohta kontsentreeritud ütlusi,» selgitas kaitsja. «Seetõttu olen ma siiani soovitanud tal ütluste andmisest keelduda.»
Kaitsepolitsei on varem avaldanud, et Parbus sai abilinnapea nõunikuna vähemalt 130 000 krooni sularahas ja kinkekaartidena, et ta tagaks kinnisvaraobjektide detailplaneeringute tõrgeteta vormistamise linnavalitsuses.

Ajakirjanduse andmetel võis Parbus võtta pistist vähemalt kümne detailplaneeringu jaoks neljalt isikult. Tuntuim neist on juhtum, kus Merko Ehituse juhatusse kuulunud Tõnu Korts viis Parbusele raamatu, mille vahel oli 15 000-kroonine Estraveli kinkekaart.
Ainsana kriminaalasja kahtlustatavatest pool aastat vahi all veetnud Parbuse edasiseks kinnipidamiseks puudus alus, sest sisuliselt on kõik uurimistoimingud tehtud ja õige peagi jõuavad materjalid prokuratuuri. Kokku on kriminaalasjas 17 kahtlustatavat.
Varem enda kautsjoni vastu vabastamist taotlenud Parbus jäi Postimehele eile tabamatuks. Küll peaks aga Parbusega täna kohtuma kolleegid linnavalitsusest, sest töölepingu kohaselt peaks Parbus tööle ilmuma.

«Teoreetiliselt peaks ta neljapäeval tagasi tööl olema ja ma soovin temaga siis kindlasti vestelda,» ütles Tallinna abilinnapea Taavi Aas. «Kuna ma ei ole Parbusega terve kolmapäeva jooksul rääkida saanud, siis ei tea ma tema tervislikku olukorda ja ei saa välistada, et ta näiteks haiguslehe võtab.»

Abilinnapea sõnul peatas linnavalitsus Parbusega töösuhte, kuni mees vahi all viibis. «Juriidiliselt ei saa me teda töölt vabastada muidu, kui ta kohtus kuriteos süüdi jääb,» ütles Aas.

Kahtlustatavad


Parbuse kriminaalasjas


kahtlustatavad:


Ivo Parbus, Tallinna linnapea nõunik; Elmar Sepp, Tallinna volikogu liige; Raivo Unt, Tallinna farmaatsiatehase juht; Aleksander Raide, Kristiine linnaosavanema endine asetäitja; Toivo Susi, ärimees; Tõnu Korts, Merko Ehituse juhatuse liige; Peeter Palusaar, ärimees; Ott Vanaselja, ärimees; Alo Rõõmussaar, ärimees, ja seitse firmat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles