Eesti lipu sünnipäeva pidustused algasid Põltsamaal

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on toimiku vahelt leitud Eesti lipp. Riigiarhiiv.
Pildil on toimiku vahelt leitud Eesti lipp. Riigiarhiiv. Foto: Liis Treimann

Eesti lipu sünnipäeva pidustused algasid Põltsamaal, kus varakevadel 125 aastat tagasi õmmeldi kihelkonnakooli ruumes valmis esimene sinimustvalge lipp, mis 4. juunil 1884 pühitseti Otepää pastoraadis Eesti Üliõpilaste Seltsi lipuks.

Sellest, et esimene sinimustvalge lipp õmmeldi Põltsamaa kihelkonnakooli näputööklassis, sai laiem avalikkus teada koduloolaste Heino Joosti ja Einar Hiobi 2001. aastal ilmunud raamatust «Gustav Beermanni radadel», vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Tegelikult see on alati teada olnud, aga see ei ole tõesti levinud nii, nagu oleks võinud levida,» rääkis Einar Hiob. «See jäädvustati Põltsamaa kihelkonnakooli vilistlaste kokkutulekul 1939. aastal Karl Frei poolt mälestustes.»

125-aastane Eesti lipp kuulub maailma väärikamate hulka, kuigi oleme vaid kolmandiku sellest ajast võinud oma lippu vabalt heisata.

Eile mängiti Põltsamaal läbi Eesti lipu sünnilugu alates EÜSi liikmete kogunemisest Karl August Hermanni juures Tartus, kus otsustati õmmelda seltsile oma lipp.

Nii nagu 125 aastat tagasi, saadeti eilegi Põltsamaal valminud esimese sinimustvalge lipu täpne koopia Tartusse, kust see liigub reede hommikul hobuvankritel Otepääle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles