Eesti riigijuhtide elulugude uurijad said riigilt kopsakad stipendiumid

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Aru.
Krista Aru. Foto: Sille Annuk

Riigikantselei 20 000 euro suurused stipendiumid antakse Krista Arule Jaan Tõnissoni ning Toomas Karjahärmile ja Ago Pajurile Konstantin Pätsi akadeemiliste biograafiate koostamiseks. Tööd valmivad viie aasta pärast, kui Eesti Vabariik saab 100 aastaseks.

«Stipendium aitab meeles pidada Eesti riigi rajajaid, väärtustada meie ajalugu ning aidata kaasa selle uurimisele,» ütles riigisekretär Heiki Loot ning lisas, et akadeemilist ülevaadet Konstantin Pätsi ja Jaan Tõnissoni elust on juba pikka aega oodatud.

Stipendiumikonkurss «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» kuulutati välja käesoleva aasta 27. märtsil ning selle raames anti välja kaks 20 000 euro suurust stipendiumi Konstantin Pätsi ja Jaan Tõnissoni elu ja tegevuse uurimiseks. Konkursile laekus kokku neli taotlust.

Stipendiumitaotlused vaatas läbi teadusekspertidest koosnev stipendiumikomisjon, kuhu kuulusid ajaloodoktorid Tõnu Tannberg, Enn Tarvel ja Tiit Rosenberg.

Riigikantselei asutas stipendiumi 2007. aastal ning selle eesmärk on toetada eestikeelset uurimistööd Eesti riigivanematest ja peaministritest aastatel 1918–1940/1944.

2008. aastal anti stipendium professor Jüri Antile August Rei tegevuse uurimiseks, kelle kohta valminud monograafiat «August Rei - Eesti riigimees, poliitik, diplomaat» esitleti möödunud aasta 22. juunil.

2012. aastal pälvis stipendiumi Indrek Paavle Otto Tiefi akadeemilise biograafia koostamiseks. Raamat on kavas avaldada 2014. aasta sügisel, kui möödub 70 aastat Tiefi valitsuse moodustamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles