Le Monde: lennukatastroofi saatuslik ahel algas valest kiirusest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbus A330-200.
Airbus A330-200. Foto: AP / Scanpix

Prantsuse päevalehe Le Monde teatel valis Rio de Janeirost Pariisi suunas startinud Air France´i lennuki meeskond ilmastikutingimusi arvestades vale lennukiiruse.


Anonüümseks jääda soovinud uurimisele lähedalseisev allikas kinnitas Le Monde'ile, et reisilennukilt viimasena saabunud tehnilised automaatsõnumid näitavad, et lennukatastroofini viinud ahel algas Airbus A330-200 valest lennukiirusest.

Brasiilia päevaleht Estado de Sao Paulo avaldas eile lennukilt saabunud automaatsõnumid, mille sisu on osaliselt kinnitanud ka uurimisega seotud allikad.

Kell 23.00 kohaliku aja järgi, 20 minutit enne seda, kui Airbus pidi sisenema Senegali õhuruumi, teatas piloot, et lennuk lendas läbi äikesepilve. Tormituuled puhusid selles piirkonnas kiirusega 160 kilomeetrit tunnis.

Kümme minutit hiljem saabunud automaatsõnumid teatasid tehnilistest probleemidest. Muu hulgas oli välja lülitunud autopiloot, kuid pole teada, kas selle lülitas välja lennuki piloot. Teadetest selgub ka, et elektriliste lennusüsteemide toimimine polnud töökorras ning stabilisaatorid olid saanud kahjustada.

23.12 saabunud kaks sõnumit teatavad, et lennuki kõrgust, kiirust ja lennusuunda jälgivad kaks süsteemi ADIRU (Air Data inertial Reference Unit) ja Isis (Integrated Standy Instrument System) polnud enam töökorras.

Minut hiljem saabunud sõnumid teatasid elektrilistest vigadest peaarvutis (Prim1), funktsioneerimise lõpetasid ka tiibade juhtpinnad.

Kell 23.14 saabunud viimase sõnumi kohaselt polnud ükski süsteem enam töökorras ning õhurõhk lennukis oli järsult langenud.

Le Monde'i andmetel saadab lennukitootja Airbus operaatorfirmadele peagi teate, milles antakse Airbus A330 lennuki pilootidele uued juhised äärmuslikes ilmastikuoludes lendamiseks.

Air France'i lend 447 Rio de Janeirost Pariisi kukkus merre esmaspäeval. Lennuki pardal oli 228 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles