Analüütikud: Ecuador kasutab Snowdeni ära oma eesmärke silmas pidades

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafael Correa
Rafael Correa Foto: SCANPIX

Mitmete poliitikaanalüütikute sõnul kasutab Ecuador USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) Prima jälgimisprogrammi paljastanud analüütikut Edward Snowdeni oma huvides ära.

President Rafael Correa annab salainfo lekitajatele asüüli, kuna tahab näidata, et hoolimata oma väiksusest on Ecuador võimeline maailmapoliitikas oma sõna ütlema ja USAga võistlema, kirjutab mtv3.fi.

 Snowdeni paljastused tõid kaasa selle, et ka tema turvalisusest huvitatud riik ei jää tähelepanuta.

 Lõuna-Ameerika valjuhäälsed vasakpoolsed populistid kaotasid oma juhtfiguuri kui Venezuela president Hugo Chavez suri. Väidetavalt tahab Correa samasugust populaarsust kui seda oli Chavezil.

Ecuador hakkas oma eesmärke ajama juba siis, kui kõmulise meediaportaali Wikileaks asutaja ja eestvedaja, austraallane Julian Assange tagaotsitavaks kuulutati. Snowden on Ecuadorile veelgi parem saak.

Assange on Rootsis teda ootavate seksuaalkuriteo süüdistuste tõttu pisut halva mainega. Snowdenil seda taaka ei ole.

Correal ei ole võimalik Chacvezi kombel osta võimu nafta eest, kuid samas oskab ta avalikkusega hästi manipuleerida.

«Ecuador saab oma väiksuse panna enda teenistusse, kui tal õnnestub luua kuvand Koljati vastu võitlevast Taavetist. Ka Snowden võib end näha mingisuguse Taavetina ning tema vastu on hiiglaslik Goljat-USA,» selgitasid analüütikud.

Nad lisasid, et Correa eesmärgiks ei ole kodanike õiguste ja sõnavabaduse kaitsmine, vaid oma riigi huvide eest seismine.

Ecuadori president ei suhtu oma riigi meediasse just hästi. Valitsust kritiseerinud ajakirjanikke on vangistatud. Sellel kuul võeti vastu uus meediaseadus, mis võimaldab ajakirjanikke veelgi lihtsamalt karistada.

Kui Snowden pääseb Ecuadori, saab ta rahulikult edasi elada. Sama aga ei saa öelda Ecuadoris sõnavabaduse ja inimõiguste eest seisjate kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles