Tšehhi peaministriks nimetati Jiří Rusnok

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnokraatliku valitsuse peaminister Jiri Rusnok
Tehnokraatliku valitsuse peaminister Jiri Rusnok Foto: SCANPIX

Tšehhi president Miloš Zeman nimetas teisipäeval uueks peaministriks oma senise nõuniku, majandusteadlase Jiří Rusnoki.

"Tänan teid, et võtsite praegusel väga keerulisel ajal minu pakkumise vastu," ütles Zeman peaministri ametissevannutamise tseremoonial.

Rusnok oli aastatel 2001-2002 Zemani vasakpoolse valitsuse rahandusminister ning sai pärast Zemani presidendiks valimist tema nõunikuks.

Tšehhi juhtivad poliitikud on juba lubanud hakata taotlema ennetähtaegsete valimiste korraldamist, mille võitu on ennustatud sotsiaaldemokraatidele. Sotsiaaldemokraatidel, kommunistidel ning parempoolsetel kodanikudemokraatidel ja TOP 09-l on 200-kohalises parlamendis kokku 171 häält, millest piisab parlamendi laialisaatmiseks. Vastavalt põhiseadusele tuleb ennetähtaegsed valimised korraldada 60 päeva jooksul pärast parlamendi laialisaatmist.

Senine valitsusjuht Petr Nečas astus tagasi 17. Juunil korruptsiooni- ja jälitamisskandaali tõttu, mille keskmes on tema peamine nõunik ja väidetav kallim Jana Nagyová.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles