Arvamusrokk kajab Paide linnamäel

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Liiva sai arvamusfestivali korraldamiseks inspiratsiooni Rootsist, kus igal suvel koguneb nädalaks ajaks Gotlandi saarele suur hulk inimesi arutama vabas õhkkonnas riigi jaoks tähtsaid küsimusi.
Kristi Liiva sai arvamusfestivali korraldamiseks inspiratsiooni Rootsist, kus igal suvel koguneb nädalaks ajaks Gotlandi saarele suur hulk inimesi arutama vabas õhkkonnas riigi jaoks tähtsaid küsimusi. Foto: Peeter Langovits

 16.–17. augustil korraldavad vabatahtlikud Paides Eesti esimese arvamusfestivali, kus räägitakse Eesti jaoks olulistel teemadel.

Üks noor naine, Eesti ja Rootsi pankades, aga ka Stenbocki majas töötanud Kristi Liiva on suutnud panna juba kümned inimesed uskuma oma unistusse korraldada Eestis eripärane rokifestival, millesarnast on Gotlandi saarel Visbys peetud aastakümneid suure menuga. Festival, kus muusika asemel rokib sõna ja mõte.

Kui Kristi Liiva töötas aastatel 2009–2012 Stockholmis Swedbanki idapoolsete riikide kommunikatsioonijuhina, sattus ta ühel suvel rootslaste suvemekasse Gotlandile ajal, mil seal peeti suvekuumuses arvamusfestivali. Liiva oli hämmingus, kui tõsistel teemadel, kui rahumeelselt ja kui erilises atmosfääris rootslased lavadel ja kohvikutes arutlesid. Aasta hiljem võttis eestlanna kolleegid kaasa ja läks uuesti ning hakkas vaikselt mõtlema, kas midagi niisugust oleks võimalik ka Eestis korraldada.

Ja kui keegi Eestis Liivalt küsis, mis talle Rootsis elamisest-töötamisest eriti meelde on jäänud, jutustas ta ikka Visby ehk Almedalsvecka festivalist.

«See on festival, millel osalemiseks bukitakse (reserveeritakse – toim) juba aasta varem Gotlandi hotellid ära,» tõi näiteks suhtekorraldaja Ott Lumi, kes on festivali oma silmaga näinud. Kas Eestis on niisugust festivali võimalik korraldada?

«Ma ei ole sinisilmne, arvates, et ühe korraga kujuneks sellest midagi samasugust nagu Rootsis,» oli Lumi hõiskamisega ettevaatlik. «Rootsis on kontekst hoopis teistsugune, seal on demokraatia arenenud oluliselt kauem, ja ka Soomes, kus samalaadset festivali neli-viis aastat korraldatud, tunnistavad korraldajad, et see pole veel kaugeltki niisugune, nagu võiks.»

Vahe on ka selles, kelle algatusel arvamusfestival Rootsis 45 aastat tagasi sündis ja kuidas see nüüd Eestis alguse saab. Legendi järgi ostis ligi pool sajandit tagasi toona Rootsi haridusministri ametit pidanud Olaf Palme endale Gotlandile suvekodu ja kutsus siis inimesi oma aeda enda kõnet kuulama. Edasi tuli Palme juhitud sotsiaaldemokraatide partei Gotlandile suvepäevi pidama, seejärel tulid ka teised parteid ja tekkis mõte, et koos võiks vabas õhkkonnas arutleda Rootsi elu ja tuleviku üle. Siis liitusid juba kõiksugu ettevõtted ning festival kasvas nädalapikkuseks avalikuks arvamuste vahetamise kohaks.

«Eestis on festivali ellukutsujad vabakonnad, kes kutsuvad nüüd ka erakondi kaasa – ja mitte vastupidi, nagu oli Rootsis,» nimetas Lumi.

Mis siis Paides 16.–17. augustil toimub?

Sünnivad värsked mõtted

Paide vallimäele ehitatakse kaks pealava ning lisaks hulk väiksemaid teemalavasid, tegutsevad kohvikud ja vaba mikrofoni lava. Korraldajad on välja pakkunud suuremad teemad, aga aruteluteemasid tõstatavad ka näiteks ettevõtjad, ülikoolid, Järvamaa vabakond, mõttekojad, pangad ja ajalehed. Korraldajad loodavad, et festivalil tekkiv õhkkond on kui intellektuaalne puhkus, kus saab nii muruplatsil kui piknikutekil, aga ka võrkkiiges Eesti oleviku ja tuleviku üle mõtteid vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles