Eesti aitab kaitsta Afganistani lapsi lastehalvatuse eest

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium toetab UNICEFi projekti 20 000 euroga.
Välisministeerium toetab UNICEFi projekti 20 000 euroga. Foto: ERIK DE CASTRO/REUTERS

Välisministeerium toetab ÜRO lastefondi UNICEF tegevusi, mis on suunatud lastehalvatuse vastu võitlemiseks Afganistanis.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Afganistan Eesti arengukoostöö sihtriik ning üks oluline valdkond, mille arendamisse Eesti panustab oma sealse tervishoiusektori edendamine.

«Eesti toetas UNICEFi lastehalvatuse vastu suunatud kampaaniat Afganistanis Helmandi provintsis ka eelmisel aastal ning sellel aastal otsustasime UNICEFi tegevuste toetamist jätkata,» ütles ta.

Välisminister märkis, et Eesti ja teiste rahvusvaheliste panustajate abi toel tõusis 2013. aasta aprillis Helmandi provintsis lastehalvatuse vastu vaktsineeritud laste osakaal 83 protsendini. 2012. aasta septembris oli see veel 71 protsenti.

«UNICEFi hinnangul on võimalik lastehalvatus Afganistanist täielikult välja juurida juba järgmise kahe aasta jooksul, kui välisdoonorite tugi jätkub vähemalt samas mahus. Seetõttu oli meie kindel soov selle programmi toetamist jätkata ka 2013. aastal,» kinnitas Paet.

Samuti märkis välisminister, et tervishoiu alal on Helmandi provintsis ja laiemalt terves Afganistanis veel palju teha. Seetõttu soovib Paeti sõnul Eesti omaltpoolt jätkuvalt selle valdkonna arendamisega kaasa aidata afgaanide elu parandamisele.

«Afganistan jääb Eesti arengukoostöö oluliseks sihtriigiks ka pärast 2014. aastat, kui Eesti sõjaväelased Afganistani missioonilt tagasi pöörduvad,» rõhutas Paet.

Afganistan on Pakistani ja Nigeeria kõrval üks kolmest riigist maailmas, kus lastehalvatus on endiselt endeemiliselt leviv haigus. Eriti keeruline on olukord Helmandi, Kandahari ja Uruzgani provintsis.

Suur takistus lastehalvatuse vastu võitlemisel on inimeste vähene teadlikkus. Näiteks on vaid pooled Afganistani peredest kuulnud lastehalvatusest enne, kui vaktsineerijad nende juurde jõuavad. Samuti takistavad vaktsineerimist kultuurilistest iseärasustest tulenevad kommunikatsiooniprobleemid. Tihti ei ava naised uksi vaktsineerijatele ja nendega suhtlevad pere vanemad lapsed, kes ei mõista alati vaktsineerimise olulisust ning osade perekondade lapsed jäävad seetõttu vaktsineerimata.

UNICEFi projekti eesmärk on suurendada Afganistanis lastehalvatusealast teadlikkust, koolitada vaktsineerimisega seotud inimesi ja tugevdada vaktsineerimisvõimekust. Nende tegevuste tulemusena loodetakse üheksas Helmandi provintsi piirkonnas − Bust’is, Nad-e-Ali/Marjah’is, Nowzad’is, Nahrisiraj’s, Musa Qala’s, Sangin’is, Nawa’s, Kajjaki’s ja Washer’is − vähendada vaktsineerimata jäänud laste arvu vähemalt poole võrra.

Välisministeerium toetab UNICEFi projekti 20 000 euroga arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud rahast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles