Loe Ain Seppiku väljaütlemisi Reformierakonna kohta

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonda astunud kauaaegne Keskerakonna poliitik Ain Seppik on aastate jooksul esinenud mitmete teravate Reformierakonda kritiseerivate avaldustega.

28. oktoobril 2009 ütles Seppik, et Reformierakonna juhtimisel läheneb Eesti üha enam ebademokraatlikele riikidele. «Reformierakond kehtestab Eestis diktatuuri, kus valitsev partei püüab seista väljaspool parlamentaarset kontrolli,» ütles Seppik pärast Keskerakonna arupärimise tagasilükkamist.

17. juunil 2009 võrdles Seppik koalitsiooni väljatöötatud töölepinguseadust pärisorjusega, kus õigusteta talupojad olid täiesti mõisniku meelevallas. «Nüüd, 21. sajandil tahab Reformierakond tööõiguse kaasajastamise sildi all minna sajandeid tagasi ajalukku,» rääkis Seppik.

22. aprillil 2009 ütles Seppik erakorralise seisukorra seaduse muutmist kommenteerides, et peaminister Andrus Ansip valmistub rahvarahutusteks ning sõjaväe tänavale toomiseks säilitamaks oma klikivõimu.  «Riigikogus esimese lugemise läbinud eelnõu puhul ei ole tegemist niinimetatud pronksiööde paketiga, vaid seaduse vastu võtmisega valmistub valitsus ette sügiseks,  kui tööpuudus ja rahva rahulolematus praeguse Ansipi valitsuse tegevusetusega on oluliselt kasvanud,» märkis Seppik. Tema sõnul võib mõista Ansipi nostalgiat ajajärgu järele, mil tänavatele meelt avaldama tulnud inimestega said julgeolekuorganid resoluutselt käituda. «Vabas Eestis pean lubamatuks püüdlusi demokraatiat lämmatada. Peaminister Ansipi meeleheitlikud katsed iga hinna eest oma võimu kindlustada ületavad igasugused piirid,» rääkis Seppik.

11. septembril 2008 ütles Seppik, et gaasiaktsiisi tõstmine on järjekordne näide, kuidas Reformierakond ajab käe sügavale inimeste taskusse ning suretab Eestis välja ettevõtlust. «Näib, et Venemaa peaminister Putin on gaasi hinda tõstes ja peaminister Ansip sellele aktsiisi lisades, leppinud kokku ühises maksupoliitikas. Ansipi poliitika viib Eesti rahva väljasuremiseni. Oravad närivad oksa, millel ise istuvad,» rääkis Seppik. Ta lisas, et peaminister Ansip ajab järjekindlalt Eesti riiki pankrotti.

28. augustil 2008 majanduskriisi ja eelarvekärbete ajal tegid keskerakondlastest endised siseministrid Edgar Savisaar, Toomas Varek, Ain Seppik ja Kalle Laanet avalduse, mille kohaselt ohustab sisejulgeolekut lammutav Reformierakond ja peaminister Andrus Ansip Eesti suveräänsust. «Sisejulgeoleku kulutuste niivõrd ulatuslik kärpimine seab ohtu inimeste igapäevase turvalisuse ning ohustab Eesti julgeolekut. Eesti riigi suveräänsuse tagamine algab riigi korrapärasest toimimisest. Reformierakond teeb vaid õõnsaid avaldusi, kuid jätab inimesed turvatundeta. Kui Reformierakond oma suhtumist sisejulgeolekusse ei muuda, siis peab peaminister Ansip võtma vastutuse ja tagasi astuma,» seisis avalduses.

3. detsembril 2007 võrdles Seppik Venemaa riigiduuma valimised ülekaalukalt võitnud Ühtset Venemaad Reformierakonnaga. «Mõlema partei reiting väga kõrge ning nagu Andrus Anspit, nii toetab suur hulk rahvast ka Vladimir Putinit,» ütles Seppik.

4. mail 2007 vahetult pärast aprillirahutusi ütles Seppik, et endine valitsuspartner Reformierakond kasutas  kriisihetki Keskerakonna ründamiseks ning see on andnud hoobi erakonna mainele. Seppiku sõnul püüab Reformierakond otsida juhtunus süüdlast, mistõttu on ka paljud keskerakondlased viidud meeleheitele, kuna nad ei saa sellest «peenest poliitilisest rünnakust» lihtsalt aru. «Aga see pole mitte esimene kord, kui meiega nii käitutakse,» lisas ta.

7. veebruaril 2007 tegi Seppik avalduse, mille kohaselt  lammutab Reformierakond sisejulgeolekut. Seppik süüdistas riigikogu õiguskomisjoni reformierakondlasest esimeest Väino Lindet päästeteenistuse seaduse eelnõu teisele lugemisele mitteilmumises. «Tegemist on tahtliku ebaseadusliku käitumisega, mis häbistab kogu parlamenti. Lang alustas politsei materdamisega. Nüüd torpedeeris Linde päästeteenistuse seadust,» kommenteeris Seppik.

29. jaanuaril 2007 ütles Seppik kommentaariks justiitsminister Rein Langi õiguskaitseteemalisele artiklile, et «Reformierakonda kuuluva justiitsminister Rein Langi hala tänases meedias on solvav õiguskaitsetöötajatele ja õõnestab Eesti riiklust.». «Riigikogu saadikuna on mulle aga äärmiselt ebameeldiv, kui mundriau kaitsmise nimel õõnestab Lang politsei ja kogu Eesti riigi usaldusväärsust,» lisas ta.

15. jaanuaril 2007 algatas Reformierakond reklaamiseaduse muutmise eelnõu, mis nägi ette alkoholireklaami aja toomise televisioonis tund aega varasemaks. «Reformierakonna jutt eestluse elujõust on küüniline, sest samas seatakse lastele vaadatavale ajale meelitavaid alkoholireklaame,» märkis Seppik.

7. septembril 2006 presidendivalimiste ajal süüdistas Seppik Reformierakonda katsetes osta riigi raha eest valijameeste toetust presidendikandidaat Toomas Hendrik Ilvesele. Seppik teatas, et Reformierakond tahab koos opositsioonis olevate erakondadega eelistada riigi lisaeelarve tegemisel Ilvesele oma häält lubanud valdasid, mis on aga lubamatu.

Ka Reformierakonna esimees Andrus Ansip on öelnud Ain Seppiku kohta teravaid sõnu.

5. märtsil 2009 ütles Ansip kommentaariks Seppiku väidete peale tema varjatud osaluse kohta Tartu Emajõe ärikeskuses järgmist: «Kui tegemist ei oleks Ain Seppikuga, siis ma ütleks, et igasuguste idiootide väiteid ma ei pea kommenteerima. Aga praegu ei tahaks ma küll kommenteerida Ain Seppiku väiteid, kes on langenud väga madalale,» ütles Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles