Lennukatastroofi võis põhjustada jäätunud kiirus- ja kõrgusmõõdik

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatud Pitot´ toru.
Niinimetatud Pitot´ toru. Foto: Wikipedia.org

Air France´i lennukatastroofi uurijad üritavad leida vastust küsimusele, kas Atlandi ookeani kohal esmaspäeval alla kukkunud lennukile võis saatuslikuks saada kiirust ja kõrgust mõõtva seadeldise jäätumine.


Kaks anonüümseks jääda soovinud uurijat kinnitasid uudisteagentuurile Associated Press, et Air France´i salapärase kadumiseni viinud sündmusteahela võis põhjustada õhusõiduki kiirus- ja kõrgusmõõdiku ehk niinimeatud Pitot´ toru võimalik jäätumine ekstreemsetes ilmastikuoludes.

On teada, et tormituuled puhusid piirkonnas, kus side õhusõidukiga katkes kiirusega 160 kilomeetrit tunnis. Troopilises äikesetormis, kuhu lennuk sattus, võisid tillukesed jäätükid sattuda lennuki pindadele ja halvendada ohtlikul määral lennumasina lennuomadusi. 

Uurijate sõnul võis mõõdiku jäätumine omakorda mõjutada lennuki kõrgust, kiirust ja lennusuunda jälgivate kahe süsteemi ADIRU (Air Data inertial Reference Unit) ja Isis (Integrated Standy Instrument System) tööd.

Muu hulgas mõõdab Pitot´ süsteem ka kõrguse muutust kiiruse kohta, kuid süsteemil on ka soojendaja, mille eesmärk on toru jäätumise vältimine. Vaatamata sellele ohustab süsteemi kõikvõimalik praht ja sodi, mis võib toru ummistada.

Siiski on uurijate sõnul veel vara lennukatastroofi põhjustest lõplikke järeldusi teha, vahendas Wall Steet Journal ning erinevad teooriad õnnetuse põhjustest muutuvad iga päev ning ulatuvad tugevast äikesetormist turbulentsi, põlengu, piloodi vea ja kõigi nimetatud tegurite koosmõjuni.

Prantsuse lennuohtusbüroo teatas aga täna, et reisilennuki õnnetuse asjaolude uurimisel on ilmnenud ebakõla pardaarvuti kiirusemõõtmise tulemustes, sest lennuki kiirusemõõdikutelt saadetud andmed olid erinevad, vahendas AFP.

Air France'i lend 447 Rio de Janeirost Pariisi kukkus merre esmaspäeval. Lennuki pardal oli 228 inimest, seal hulgas ka üks Eesti kodanik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles