Lobjakas: Kesk- ja Reformierakonna poliitikud sarnanevad mõtteviisidelt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

Poliitikavaatleja Ahto Lobjakase hinnangul näitab Keskerakonna endiste ladvikupoliitikute liitumine Reformierakonnaga seda, et mõtteviisidelt on mõlema partei poliitikud sarnased.

«Reformierakonnast on hakanud levima tõlgendus, et Keskerakonna probleem on Edgar Savisaar ja ülejäänud partei on tegelikult kompott allasurutud igapäevastest poliitilistest hoovustest,» ütles Lobjakas ERR Uudistele ja lisas, et kui Keskerakonnast lahkub Savisaar, «löövad need pirrud kõigist otstest lõkendama» ja partei lõheneb üle poliitilise maastiku.

Ta tõstatas ka küsimuse, mida kas praegu Reformierakonnaga liituvad keskerakondlased elasid viimased 10-20 aastat kaksikelu ja vastas ise, et parteivahetajad olid varem, on praegu ja jäävad ka edaspidi täie aru ja vastutusvõimega poliitikuteks, kuid midagi lihtsalt muutis nende elu hiljuti Keskerakonnas lihtsalt liiga keeruliseks ja nad otsisid endale sobivama keskkonna.

«Raske on uskuda, et neil puudus maailmavaade enne Keskerakonnast lahkumist – pigem on nad seda tüüpi poliitikud, kelle jaoks maailmavaated on teisejärgulised, vahendi rollis, määrav on mõtteviis, mida nii Keskerakonna kui Reformierakonna puhul iseloomustab midagi, mida Lenin armastas nimetada oportunismiks,» rääkis Lobjakas.

«Eesmärk pühendab abinõu, tuul määrab kursi, ideoloogia on vahend,» kirjeldas ta erakondade väidetavat ühist mõtteviisi ja lisas, et liberalism või täpsemalt selle imitatsioonid on ideaalne pinnas, millelt saab liikuda nii vasakule kui paremale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles