Eesti aitab Jordaanias Süüria pagulaslaagrit rajada

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Jordaania piiri ääres.
Süüria põgenikud Jordaania piiri ääres. Foto: Reuters / Scanpix

Välisministeerium eraldas Eesti Päästemeeskonna logistikaeksperdi osalemiseks rahvusvahelisel humanitaarpartnerluse missioonil Jordaanias ja moodulelamute soetamiseks pagulaslaagrisse kokku 68 709 euroga.

Eesti Päästemeeskonna logistikaekspert sõidab kolmeks nädalaks rahvusvahelisele humanitaarpartnerluse missioonile Jordaaniasse toetamaks ÜRO uue Süüria pagulaste laagri ehitust Azraqi linna lähistele. Samuti toetab Eesti vajalike moodulelamute soetamist pagulaslaagrisse. Missiooni ülesandeks on moodulelamute paigaldus ja infrastruktuuri rajamine, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

ÜRO pagulaste ülemvoliniku amet UNHCR  esitas Rahvusvahelise Humanitaarpartnerluse IHP riikidele abipalve Azraqi linna lähistele uue pagulaslaagri rajamiseks. Uus laager on planeeritud 130 000 inimese majutamiseks. Jordaanias on ametlikel andmetel üle 470 000 Süüria pagulase.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on humanitaarolukord Süürias väga halb ning pagulaste arv Süüria naaberriikides kasvab iga päevaga. «Rahvusvahelisel kogukonnal on jätkuvalt vaja toetada Süüria pagulasi ning riike, kes on teinud pingutusi nende vastuvõtmisel. Pagulaste järjest kasvav voog Süüriast mõjutab oluliselt kogu regiooni ning võib destabiliseerida riike, kes neid vastu võtavad,» lausus välisminister Paet. Iga päev lahkub Süüriast üle 8000 inimese ning aasta lõpuks võib pagulaste arv olla juba üle 3,5 miljoni.

Alates 2011. aasta märtsist kestva Süüria konflikti tagajärjel on hukkunud üle 90 000 inimese, oma kodu on pidanud jätma üle 5 miljoni ning ÜRO andmetel on Süüria pagulasi Iraagis, Jordaanias, Liibanonis, Türgis ja Egiptuses kokku juba üle 1,6 miljoni.

Eesti on sel aastal eraldanud humanitaarabina Süüria kriisis kannatanute toetuseks ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti kaudu Jordaaniasse ja ÜRO lastefondi UNICEF kaudu Liibanoni Süüria pagulaslaste haridustee jätkamiseks mõlemal juhul 100 000 eurot. Samuti toetab Eesti 89 076 euroga MTÜ Mondo läbiviidava projektiga Süüria pagulastest põhikooli lastele mõeldud õpikeskkonna loomist Za’atri pagulastelaagrisse Jordaanias. Möödunud aastal toetas Eesti Süüria kriisis kannatanuid kokku 220 000 euroga.

Eesti on alates 2006. aastast IHP liige. Tegemist on siduvate lepinguteta mitteametliku organisatsiooniga, mille põhieesmärk on teostada ühiselt humanitaarabi andmist – seda peamiselt läbi ÜRO ja selle allorganisatsioonide humanitaarabi missioonide toetamise. IHP liikmete hulka kuuluvad lisaks Eestile ka Soome, Rootsi, Norra, Taani, Suurbritannia ja Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles