Helme: Punaarmee seadus eestlaste olukorda ei muuda, sest mustad nimekirjad on olnud kogu aeg

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Raigo Pajula.

Kui Venemaal jõustub punaarmee arvustamist keelav seadus, siis tõenäoliselt mitte tagasiulatuvalt, sest armee kriitikuid on Venemaal olnud selleks liiga palju. Küll aga ei tähenda see, et Venemaad kritiseerinud eestlastel oleks turvaline riiki külastada, sest mustas nimekirjas olijate kinnivõtmiseks leitakse alati põhjus, ütles endine suursaadik Venemaal Mart Helme. 

Tänane Postimees kirjutas, et Vene riigiduumas on seaduseks vormistamisel eelnõu, mis keelustab Punaarmee arvustamise ja võimaldab selle eest määrata kopsaka rahatrahvi või kuni kolmeaastase vanglakaristuse.

«Ma usun, et tagasiulatuvat käsi raudu panema ei hakata, sest ka Venemaal endal on tuhandetes neid inimesi, kes on kritiseerinud punaarmeed, sealhulgas ajaloolased,» ütles Helme. Kuidas hakkab Venemaa seadust rakendama teiste endiste Nõukogude Liidu riikide kodanike suhtes, on lahtine, kuid tõenäoliselt SRÜ riigid sellega ei lepiks. «Ma usun, et tuleb ka vastureaktsioone SRÜ riikidest.»

Kui seadus ei hakka kehtima tagasiulatuvalt, ei tähenda see Helme sõnul siiski, et Venemaad kritiseerinud eestlastel oleks ka tulevikus turvaline riiki külastada.

Venemaal endal on tuhandetes neid inimesi, kes on kritiseerinud punaarmeed, sealhulgas ajaloolased.

«Kinni võidakse võtta igasugustel muudel põhjustel. Venemaal on mustad nimekirjad – mina olen ka mustas nimekirjas. Ma ei ole juba ammu julgenud Venemaale jalga tõsta. Leitakse mingi muu põhjus, miks teid kõigepealt jaoskonda viia, seejärel juba fabritseerida mingi süüdistus – kõik sõltub sellest, kui nähtavalt Vene poole tahab teid liistule tõmmata,» ütles Helme.

Punaarmee seadus tavainimese jaoks olukorda Venemaal eriti ei muuda. «Meie kodanikel tasub endale aru anda, et Venemaa ei ole selline riik, kus karistamatult võib isegi turismireisil käia. See võib õnnestuda, aga sellest võib saada ka košmaar.»

Eesmärk imperialismi taastamine

Helme sõnul on Venemaa juba kümmekond aastat suundumas impeeriumi restauratsiooni poole, mille teravik on suunatud lähivälismaale. «See ei ole sõjalise okupatsiooni taastamine või uue unitaarriigi loomine, vaid pehmem vairant, kus Venemaa poliitiliselt ja majanduslikult domineerib oma endistes liiduvabariikides.»

«Võime siin ju rääkida, et oleme NATO ja Euroopa Liit, aga Moskvas on see ebaoluline teema, sest Moskvas ollakse kogu aeg sellel meelel, et küll nad meie osas Lääne-Euroopaga kokku lepivad, kui aeg selleks küpseks hakkab saama,» ütles Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles