Tallinki laevadel kõlavad sireenid Vahemere koristusaktsiooni toetuseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silja Europa.
Silja Europa. Foto: Liis Treimann

Laupäeval, 29. juunil kajavad Teeme Ära Sihtasutuse ja Tallinki koostööna Läänemerel seilavatel Tallinki laevadel sireenid, et juhtida tähelepanu tuleval aastal toimuvale suurele Vahemere koristusaktsioonile.


29. juunil Eesti aja järgi kell 12.55 annavad Tallinki laevad viie sekundi jooksul signaali, ühinedes erinevate Vahemere piirkondades viibivate laevadega, kus sireenid kõlavad samal ajal. Vahemerel aktsiooni ellukutsujaks on Horvaatia, mille tuntud kuurortlinnade sadamates ja nende läheduses kõlab keskkonnale mõtlema kutsuvat üleskutset kõige enam.

«Vahemere saastatus on hoolimata kaunist sinisest veest väga suur. Plastiku reostus meres on ülikriitiline ja kohati ületab mikroplastiku sisaldus planktoni osakaalu. Kuna Eestist alguse saanud talgutest on innustust saanud juba üle saja riigi, kes nüüd oma riikides koristuspäevi korraldavad, tekkis meil mõte tegevust laiendada ja suunata tähelepanu ka meredele,» kommenteeris Vahemere koristusaktsiooni esindaja Helene Urva.

«Eesmärk on ühendada kõik Vahemere riigid, et vähemalt miljoni inimesega korraldada üks suur koristuspäev tuleva aasta mais. See omakorda peaks viima probleemi otsustajateni, et algaks aktiivne töö Vahemere keskkonnaprobleemidele lahenduste leidmiseks,» lisas Urva. Urva sõnul on maailmakoristuse Eestis paiknev juhtgrupp arutanud ka Läänemere koristustalgute korraldamise võimalust.

Kuigi Eestit on esmapilgul keeruline Vahemerega seostada, on Tallinki juhatuse liikme Peter Roose sõnul aktsioonis kaasalöömine nii sümboolne kui ka loogiline samm: «Horvaatia, kes Vahemere koristuse aktsiooni veab, kutsus Eestit kui koristustalgute sünniriiki kaasa lööma. Tallinki laevade sireenid kajavad küll Läänemerel, kuid avaldavad toetust Vahemere koristusaktsioonile ning juhivad laiemalt tähelepanu kõigi veekogude keskkonnahoiu olulisusele.»

Maailmakoristuse rahvusvahelist elluviimist toetavad Tallink, Skype, Outfit7, Estonian Air, Carlson Rezidor Hotel Group, Eesti Keskkonnaministeerium ja Eesti Välisministeerium. Eesti vabatahtlike tööd toetavad EuroPark, DHL Eesti, Radisson Blu Hotel Olümpia, Infovara, HansaRama, Meedius Eesti, EMT, Elion ja Papyrus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles