Tarand: noorem põlvkond peab «pragmaatikute» taastoodetud ENSVd normaalseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Elmo Riig / Sakala

Europarlamendi saadiku Indrek Tarandi hinnangul ongi üks praeguse poliitikategemise kriisi põhjusi selles, et noorem põlvkond peab nn. pragmaatikute taastoodetavat ENSV mudelit normaalseks.

«Parteide ülejooksikute puhul võib suurpartei tavamõtlemine olla, et meelitame rivaalparteist üle tähtsa tegelase, siis saame head punktid, et rahvas vaatab, et ostsime hea jalgpalluri üle,» kirjeldas ajakirjanik Priit Hõbemägi Kuku raadio saates «Keskpäevatund» üht võimalikku arusaama.

«Aga minule ei tundu midagi toredat, kui osta üle Varek, Seppik või Savisaar-Toomast, neil on kõigil omad luukered kapis,» lisas ta.

«Ülekargamist tuleb vaadata pragmaatilisest aspektist: on kahte tüüpi ületulekut, need keda meelitatakse: ületulija peab midagi kaasa tooma, näiteks oma hääled; teine variant, et keegi enne valimisi positsioneerib ennast ümber, kui on vastastikused huvid poliitikul ja erakonnal,» kirjeldas Hannes Astok.

«Pragmaatikaga on see häda, et siis liigume tagasi aega, kus tundus väga «pragmaatiline» astuda NLKPsse, et seda seestpoolt õõnestada,» leidis Tarand.

«Praeguse poliitikategemise kriisi üks põhjustest ongi see, et pragmaatikud on ENSV mudeli niivõrd sügavalt taastootnud, et noorem põlvkond arvab, et see ongi normaalne elu,» rõhutas Indrek Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles