Allikad: Snowden ei lahku Ladina-Ameerika diplomaatidega kohtumata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Endine USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) ja Luure Keskagentuuri (CIA) töötaja Edward Snowden ei saa lahkuda Venemaalt enne, kui on kohtunud Ladina-Ameerika diplomaatidega, kuid seni selliseid kohtumisi korraldatud ei ole, ütles allikas Interfaxile.

"Praegusel hetkel on tema staatus endiselt juriidiliselt ebakindel. Oma staatuse legaliseerimiseks peab ta kas lennujaamast lahkuma ja saatkonda minema, mida ta ei saa teha, sest tema pass on kehtetuks tunnistatud, või ootama uut kohtumist Ladina-Ameerika diplomaatidega. Kuid ei Ecuadori ega Venezuela diplomaadid ei ole teda ega teda saatvaid inimesi teavitanud sellise kohtumise kavandamisest, seega on talle selles või teises riigis varjupaiga andmine endiselt lahtine. Kuni see juhtub, ei saa Snowden Šeremetjevost lahkuda ega isegi piletit osta," ütles asjaga kursis olev allikas.

Teine Šeremetjevos töötav allikas ütles Interfaxile, et Snowden ei ostnud lennukipiletit Havannasse. "Lähiajal lahkuvatele lendudele ei ole see reisija piletit ostnud," ütles allikas.

Snowden lekitas ajakirjandusele, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele. Mais pages ta USA-st Hongkongi, ent möödunud pühapäeval lendas Moskvasse ja viibib endiselt Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles