President: kaitsevägi ja eestikeelne ülikool on meie kaks tähtsaimat otsust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti lukku tagasi vaadates võib väita, et oma riigi saavutamise ja taastamise kõrval on sinimustvalge lipu all loodud kaitsevägi ja oma eestikeelne ülikool kaks kõige kandvamat, kõige suuremat otsust, mida oleme rahvana teinud, ütles president Toomas Hendrik Ilves täna Otepääl Eesti lipu pühitsemise 125. sünnipäeva rahvapeol peetud kõnes.

«Täna oleme tulnud meie sinimustvalge lipu sünnipäevale üle terve Eesti. Meid on nii siin, Otepääl, eriti aga meie kõigi ühistes mõtetes, taas väga-väga palju,» lausus president.

«See toob silme ette kroonikafilmi kaadrid 1934. aastast, mil tähistati lipu 50. sünnipäeva. Aga kontekst on täna teine. Siis ei pidutsetud täielike põhiseaduslike vabaduste tingimusis. Siis kehtis erakorraline seisukord ja isikuvabadused olid piiratud.
Seda tuleks meeles pidada, kui me täna kurdame oma probleemide üle. Täna oleme vabad, meil on oma demokraatlik, vabade inimeste riik - ülim saavutus, mida sinise, musta ja valge värvikolmiku alla kogunenud rahvas on suutnud ellu viia,» rääkis Ilves.

Riigipea meenutas oma kõnes estofiil Martin Körberi sõnu, kes enne lipu sündi nimetas saksa viisile tehtud laulus «Mu isamaa armas» Eestit maaks, «kus palju vahvust ja vaimuvara ka».

«See ettekuulutus, see visioon osutus vägagi tõeks. Sinimustvalge oli algusest peale haritlaste, laiemalt kultuurrahva lipp ja vaid pisut aega hiljem ka lahinglipp. Just vahvus ja vaimuvara tõidki meile oma riigi.
Eesti lukku tagasi vaadates võib väita, et oma riigi saavutamise ja taastamise kõrval on sinimustvalge lipu all loodud kaitsevägi ja oma eestikeelne ülikool kaks kõige kandvamat, kõige suuremat otsust, mida oleme rahvana teinud,» ütles president oma kõnes.

Toomas Hendrik Ilvese kõne täisversiooni saab lugeda Vabariigi Presidendi veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles