103-aastane hooldekodu elanik tahab kindlasti valima minna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
103-aastane Meeta Penner (vasakul) soovib, et hooldajad Iru hooldekodus   teda veel valgustaksid, mis valimised homme toimuvad ja kelle poolt hääletada saab. Ent valima minna soovitab ta kõigil kindlasti.  Ka 94-aastane Maria Oolo polnud veel otsustanud, kellele  oma hääl anda.
103-aastane Meeta Penner (vasakul) soovib, et hooldajad Iru hooldekodus teda veel valgustaksid, mis valimised homme toimuvad ja kelle poolt hääletada saab. Ent valima minna soovitab ta kõigil kindlasti. Ka 94-aastane Maria Oolo polnud veel otsustanud, kellele oma hääl anda. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi mõned Iru hooldekodu elanikud ei teadnud veel eile, millised valimised pühapäeval korraldatakse ja kelle poolt hääletada, ütlesid nad kui ühest suust, et valima tuleb kindlasti minna.


103-aastane Meeta Penner soovib homme kindlasti valida, aga vanaproua ei olnud veel otsustanud, kellele hääl anda. «Muidu olen ma ikka Kristliku Rahvapartei ja Aldo Vinkeli poolt hääletanud, aga nüüd neid valida ei saa,» rääkis Penner.

Naise sõnul peaksid hooldajad teda veel valgustama, keda saab valida ja mis valimised üldse ees ootavad. «Aga kui isamaaliitu saab valida, siis hääletan nende poolt, sest ma olen endine naiskodukaitse liige,» ütles Penner.

Kõik peaksid valima

Muidu kuulas Penner ikka raadiot ja oli eluoluga kursis, ent viimasel ajal pole naisel seda võimalust olnud ja nii on ta infosulus.

82-aastane Arvid Luts on seevastu oma hääle juba andnud. «Aga kelle poolt, seda ma muidugi teile ei ütle,» rääkis Luts. Mees kuulab Vikerraadiot ja ammutab sealt informatsiooni, mis poliitikas juhtub. Nii analüüsis ta eelnevalt põhjalikult, keda valida.


Mehel olid erakondade numbrid ja nende esikandidaadid paberil kenasti ritta seatud. «Näete, siin on näiteks Reformierakond ja rohelised ja üksikkandidaadid kõik kirjas ning siit pealt ma vaatasin ja otsustasin,» näitas ta uhkelt paberit.

Nädala keskel eelvalimistel anti Lutsule ümbrik, kus sees paberid. «Valimiskasti toojad küsisid, kes see on, keda valin. Ma vastasin, et ma tean ise, teil pole vaja seda teada,» meenutas Luts.

Luts andis oma hääle üksikkandidaadile, kes tema sõnul palju teab ega hakka ühte või teise parteisse minema. «Valima peaksid kõik minema, sest Eestit on vaja tutvustada,» rääkis Luts ja viitas käega Eesti lipule, mis tal peegli kohale asetatud.

Savisaare raha

77-aastasel Vaike Kurisool on samuti juba valitud. Ta toetas oma sõnul erakonda, keda alati on valinud. «Valisin Keskerakonna ja mulle meeldib Siiri Oviir, tema on väga tark,» ütles Kurisoo.

«Aga muidu on Reformierakonnas ja ka mujal palju häid kandidaate,» lisas naine juurde ja jõudis lõpuks järeldusele, et tegelikult on raske otsustada, kelle poolt hääletada, sest erakondi on palju ja igas neis tublisid inimesi.

Valimas tuleb Kurisoo meelest ikka käia. «Eesti on praegu nii viletsas olukorras, et meid peaksid esindama tublid inimesed, kellest oleks ikka kasu kah,» leidis ta.
94-aastane Maria Oolo seevastu ei tea, keda valida. «Olen unustanud need nimed,» rääkis ta. «Aga keegi peab seal esindama ja tahan, et ikka tubli inimene läheks ja oskaks kaitsta Eesti Vabariiki,» ütles Oolo.

79-aastane Valdur Prisk lubas oma hääle anda Edgar Savisaarele. «Ta on rahvamees ja valijate hulgas populaarne,» põhjendas Prisk.

Ning lisas, et Savisaar annab pensionäridele igal aastal raha, mida ta nimetabki Savisaare rahaks. Prisk pidas silmas hinnatõusu hüvitist, mida Tallinn oma eakatele elanikele maksab.

Kinnipeetavaid üllatas valimisõigus

Esmaspäevasel eelhääletusel andsid oma hääle Euroopa Parlamendi valimistel ka Põhja politseiprefektuuri arestimaja 19 kinnipeetavat.

«Valimispäeval oli arestimajas meeleolu väga positiivne,» ütles Põhja prefektuuri arestimaja vanemkomissar Karla Kilk. «Meie majas viibivatel isikutel oli hea meel, et nad hääletada said.»

Vanemkomissari sõnul tuli arestimaja töötajatele üllatusena, et osa kinnipeetutest, vanemas eas mehed, üldse esimest korda elus valimistel osalevad.
«Ja sellest on ainult hea meel, et me niisuguse võimaluse neile arestimajas anda saime,» rääkis vanemkomissar.

Seaduse järgi on kinnipidamisasutusel kohustus võimaldada kinnipeetutele valimistel osaleda. Arestimaja võttis möödunud reedel ühendust 34. valimisjaoskonna komisjoni esimehega, kes tuli hääletust läbi viima.

Selleks eraldati valimiskomisjonile ruum, kuhu valvurid kinnipeetavaid ükshaaval valima tõid.

Valida said Eesti Vabariigi kodanikud, kes olid vähemalt 18-aastased ja kantud valimisnimekirja. Lisatingimuseks oli isikut tõendava pildiga dokumendi olemasolu. Valida ei saanud kriminaalkaristust kandvad isikud. (PM)

Kuidas hääletada


•    Euroopa Parlamendi valimiste hääletussedelil olevasse kasti, kus kirjas «Hääletan erakonna või üksikkandidaadi nr», tuleb kirjutada erakonna või üksikkandidaadi kandideerimisnumber.


•    Kehtib ka sedel, kuhu valija on kirjutanud erakonna või üksikkandidaadi nime.


•    Sedel on kehtetu, kui kasti on kirjutatud erakonna nimekirjas oleva kandidaadi nimi.


•    Kinnine nimekiri – erakonnale mandaadi saamisel osutuvad valituks nimekirjas eespool olevad kandidaadid.


•    Eelhääletusel on võimalik häält uuesti muuta, valimispäeval ehk homme häält muuta ei saa.



Kes Euroopa Parlamendi valimistel homme, 7. juunil Kandideerivad


nr 101 Vene Erakond Eestis


Stanislav Tšerepanov, Genadi Afanassjev, Lev Tolstoi


nr 102 Põllumeeste Kogu


Mart-Olav Niklus, Kalju Mätlik


nr 103 Eestimaa Rahvaliit


Anto Liivat, Karel Rüütli,


Jekaterina Golubtsova


nr 104 Eesti Keskerakod


Edgar Savisaar, Siiri Oviir,


Vilja Savisaar


nr 105 Isamaa ja Res Publica Liit


Tunne-Väldo Kelam, Marko


Mihkelson, Karoli Hindriks


nr 106 Eesti Reformierakond


Kristiina Ojuland, Urmas Paet, Igor Gräzin


nr 107 Eestimaa Ühendatud


Vasakpartei


Georgi Bõstrov, Vladimir


Iljaševitš, Yury Mishin



nr 108 Erakond Eesti Kristlikud


Demokraadid


Peeter Võsu, Toivo Teekel,


Andres Toome


nr 109 Sotsiaaldemokraatlik


Erakond


Ivari Padar, Katrin Saks,


Marianne Mikko


nr 110 Libertas Eesti Erakond


Jüri Heldur Estam, Jaanus


Glaase, Mati Kõrts


nr 111 Erakond Eestimaa Rohelised


Marek Strandberg, Peep


Mardiste, Valdur Lahtvee



Üksikkandidaadid:


nr 112 Juri Žuravljov


nr 113 Märt Õigus


nr 114 Martin Helme


nr 115 Indrek Tarand


nr 116 Taira Aasa


nr 117 Dimitri Klenski

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles