Loe hukkunud metsavenna läkitust Eesti rahvale

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. aprillil 1946. aastal pidasid metsavennad Võrumaal Hindriku talus lahingut neid piiravate NKVDlastega. See oli üks kangelaslikumaid metsavendade võitlusi, kus 120 sõjaväelast ja 15 hävituspataljonlast astusid üheksa inimese vastu. Lahing kestis kaheksa tundi, aga kuna metsavennad alla ei andnud, pandi maja põlema.

Metsavennad riputasid põleva maja aknast välja sinimustvalge lipu ning jätkasid võitlust kuni maja kokku varises ja nad enda alla mattis. Põlenud maja ahjulõõri peidetud pudelist leiti metsavendade läkitus Eesti rahvale:

«Eesti rahvas! Täna, 1. aprillil 1946. a. meie, Eesti partisanid, võitlesime tiblade ja eesti rahva äraandjate vastu. Avaldasime kuuekesi vastupanu vaatamata suurele ülekaalule umbes kaheksa tundi. Niisiis, eesti rahvas, võidelge visalt eesti rahva vabaduse ja iseseisvuse eest!

Vapper sõdur Švejk»

ja leiti ka teine kiri:

«Elagu vaba Eesti ja eesti rahvas!
Tervitus kõigile kaaslastele, väikesele õekesele, isale ja emale ja veel kord väikesele H-le.

Tervitab Avo Pruus.»

Määritsa lahingus hukkus üheksa inimest, neist kuus metsavenda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles