Saksa kohus mõistis abielupaari süüdi Venemaa heaks spioneerimises

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüdi mõistetud abielupaar koodnimedega Heidrun (esiplaanil) ja Andreas Anschlag.
Süüdi mõistetud abielupaar koodnimedega Heidrun (esiplaanil) ja Andreas Anschlag. Foto: MARIJAN MURAT/AFP

Saksa kohus mõistis täna Andreas ja Heidrun Anschlagi süüdi Venemaa kasuks spioneerimises ja määras mõlemale vanglakaristuse.

Saksa meedia teatel määras Stuttgardi kohus Andreas Anschlagile kuus ja pool ning naisele viis ja pool aastat vangistust.

2011. aasta oktoobris kinni peetud ja end Andreas ja Heidrun Anschlagiks nimetav abielupaar töötas Saksa võimude andmetel Saksamaal Venemaa heaks üle 20 aasta, alustades koostööd juba Nõukogude Liidu ajal KGBga.

Prokuratuuri väitel saabusid Anschlagid Saksamaale väitega, et nad on Lõuna-Ameerika päritolu Austria kodanikud.

Prokuratuuri andmetel said nad 2008-2011 ühelt Hollandi siseministeeriumis töötanud agendilt ELi ja NATOt puudutavaid dokumente. Nende aastane töötasu oli prokuröride andmetel viimastel aastatel ligi 100 000 eurot aastas.

Nende süüdimõistmine tähendab esimest korda pärast külma sõja lõppu, mil Saksamaal on paljastatud ja süüdi mõistetud välisagendid.

Saksa võimud hakkasid abielupaari vastu huvi tundma pärast seda, kui Föderaalne Juurdlusbüroo sai Ameerika Ühendriikides jälile Vene spioonide võrgustikule. USAs tabatud kümme spiooni tunnistasid kohtus oma süüd, misjärel anti nad Washingtoni ja Moskva diplomaatilise kokkuleppe kohaselt Venemaale.

Venemaa andis USA-le vastusammuna neli oma kodanikku, kellest kõik peale ühe olid süüdi mõistetud lääne luureteenistuste heaks luuramises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles