Snowden ei ole Eestilt asüüli palunud

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Veebilehe Wikileaks andmetel on USA endine luuretöötaja Edward Snowden praeguseks varjupaika palunud juba 21 riigilt, teiste seas Saksamaalt ja Soomelt, kuid mitte Eesti riigilt.

Välisministeeriumi pressiosakonna esindaja Mariann Sudakovi sõnul ei ole Edward Snowden asüüli saamiseks Eesti poole pöördunud. Samuti on Snowden loobunud Venemaal asüüli taotlemast.

Mais pages Edward Snowden USA-st Hongkongi, ent möödunud pühapäeval lendas sealt Moskvasse ja viibib arvatavalt sealse Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis. USA nõuab Venemaalt oma endise luuretöötaja väljaandmist ja on tühistanud tema passi.

Snowden lekitas ajakirjandusele, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles