Uus luud pühib jõuliselt: üheaegselt kaotab töö enamik politsei- ja piirivalveameti tippjuhtkonnast

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher. Foto: Liis Treimann

Teist kuud ametis oleva politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri personaliotsused oma meeskonna loomisel on erakordselt jõulised.

Teisipäevane tööpäev oli politsei- ja piirivalveameti juhtkonnas personalimuutuste poolelt erakordselt tihe. Värske peadirektor Elmar Vaher tegi allüksustele teatavaks viimased kuu aega etteplaneeritud kaadrimuudatused ameti tippjuhtkonnas.

Need on muudatused, millega Vaher paneb PPAs aluse n-ö oma meeskonnale ja mis viivad ametist kolm peadirektori viiest asetäitjast. Kui korrakaitsevaldkonda juhtinud Tarmo Miilitsa ja piirivalvejuhi Tõnu Hundi lahkumised olid juba varem uudisekünnise ületanud, siis kriminaalpolitseitööd juhtinud kaitsepolitsei taustaga Raigo Haabu «sunnitud» lahkumine on avalikkuse jaoks uudis. Haabu ise teadis täna avalikustatud otsusest muidugi varem.

Nii teeb uus peadirektor sõna otseses mõttes teoks selle, milleks aasta alguses avaldasid uue peadirektori kandidaadi otsingutel soovi siseminister – puhastab PPAd eelmisest juhtimisstiilist ja loob muudatusteks hädavajaliku uue meeskonna. Vähemalt praegu on Vaheril sellisteks käikudeks ministeeriumi täielik toetus.

Seda, et «uus luud» PPAs jõuliselt pühkima hakkab, oli aru saada Vaheri esimestest personaliotsusest. Siis kui ta keeldus Ida prefektiks nimetamast aastaid seal regioonis töötanud piirivalve taustaga Aimar Kössi ja määras prefekti kohale kriminaalpolitsei taustaga Vallo Koppeli Tartust.

Väidetavalt ei näinud Vaher Kössis tugevaid liidriomadusi ja julgust vajadusel juhtkonnale vastu vaielda. Viimane on omadus, mida uus peadirektor oma meeskonnas väga tähtsustab, sest eelmise peadirektori Raivo Küüdi ajal möödusid töökoosolekud PPAs sageli näilise vaikiva üksmeele tähe all. Vaher oli toona Põhja prefektina üks väheseid oponeerijaid.

Tema arvates tulnuks mitmeid otsuseid PPA juhtimisel teha teisiti. Kuid prefekti sõna ei kaalu üles peadirektori või tema asetäitjate seisukohti. See on üks peamine põhjuseid, miks Vaher nüüd pea kõik oma asetäitjad välja vahetab – ta ei näe edukaks koostööks võimalusi inimestega, kes on kolm varasemat aastat väitnud, et niimoodi ei saa siiski teha.

Piirivalve uueks juhiks saab praegu siseministeeriumi palgal olev piirivalveohvitser Rando Kruusmaa, kelle töösuhe PPAga oli peatatud kuni 2016. aastani.

Piirivalvevaldkonnas vaieldamatult hea spetsialistina tuntud Kruusmaa osales ka hiljutisel siseministeeriumi Venemaa erialadiplomaadi konkursil, mille võitjaks ta Postimehe andmeil osutunuks. Peadirektor Elmar Vaheri viimasel hetkel tehtud pakkumine sundis asju aga ümber mängima ja nii suundubki Moskvasse tööle ametist lahkuv piirivalve senine juht Tõnu Hunt.

Korrakaitsepolitsei valdkonda hakkab juhtima Pärnu taustaga Joosep Kaasik. Mees, kes alustas 1991. aastal Pärnus politseitööd kõige madalamast, nooreminspektori ametist ja tõusis enne edutamist juhtima korrakaitse poolel PPA planeerimistalitust. Viis aastat tagasi politsei välismissioonil Bosnias osalenud magistrikraadiga Kaasik vahetab ametis välja politsei ühe tuntuima persooni Tarmo Miilitsa. Viimane kandideerib hetkel rahvusvahelises mõistes kõrgele ametipositsioonile Europolis ja välismissiooni juhiks Afganistanis.

Kriminaalpolitsei juhiks saab siiani keskkriminaalpolitseis kriminaaltulu bürood juhtinud Krista Aas. Naine, kellel on varasem juhtimiskogemus Lõuna ringkonnaprokuratuurist.

Aasta prokuröriks valitud ja majanduskuritegudele spetsialiseerunud Krista Aas kaotas prokuröritöö siis, kui tema abikaasast Norman Aasast sai riigi peaprokurör. Seaduse järgi ei tohi abikaasad teineteise otsealluvuses töötada.

Kriminaalpolitsei juht Raigo Haabu uus töökoht pole veel teada. Peadirektor Vaher tegi Haabule ettepaneku jätkata kriminaalpolitseis juhtival kohal. Juhul kui Haabu sellest ametikohast keeldub, on tema jätkamine sisejulgeolekus siiski tõenäoline, sest tegemist on eriala ühe parima spetsialistiga.

Ainsad, kes senistest peadirektori asetäitjatest ametisse jäävad, on kodakondsuse ja migratsiooni osakonda juhtinud Merike Jürilo ja varade poolt juhtiv Indrek Tibar, kes naasis pangandusest politseisse alles eelmisel sügisel.

Muudatustest PPAs loe pikemalt homsest paberlehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles