Seeder soovib Tallinna tasuta sõiduõigust kõigile

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühistransport.
Ühistransport. Foto: Toomas Huik

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder soovib teada õiguskantsleri arvamust, kas Tallinna tasuta ühistransport Tallinna elanikele ei peaks laienema kõigile Eesti elanikele.
 

Seeder saatis õiguskantsler Indrek Tederile kirja, milles palub kontrollida, kas tänavu 1. jaanuaril jõustunud Tallinna uus ühistranspordi korraldus on kooskõlas ühistranspordiseaduse, Eesti Vabariigi põhiseaduse ja Euroopa Liidu aluspõhimõtetega.

«Samuti palun Teie hinnangut, kas peate vajalikuks, et ühistranspordiseaduses sätestataks üheselt kohaliku omavalitsuse kohustus ühistarnspordi korraldamisel tagada kõikide Eestis elavate ja reisivate inimeste võrdne ja solidaarne kohtlemine (sh piletihinna määramisel või tasuta sõiduõiguse võimaldamisel) olenemata nende märgitud elukohast rahvastikuregistris,» palus Seeder.

«Minu hinnangul on tulenevalt ühistranspordiseadusest ühistranspordi korraldamine riigi ülesanne, ühistranspordikorraldus peab tagama Eestis elavatele inimestele võrdsed võimalused liikumisel.

Olen seisukohal, et kui tasuta sõidu võimaldamine ühistranspordis on omavalitsuse poolt otsustatud, siis peab see laienema igale Eesti elanikule sõltumata tema elukoha registreeringust,» leiab põllumajandusminister.

Seeder leiab kirjas, et üks võimalus maakondade ja maakonnakeskuste elujõulisuse toetamiseks on just läbimõeldult korraldatud ja kõigile Eesti elanikele võrdsetel alustel kättesaadav ühistransport.

Põllumajandusminister ütles Postimehele kirja saatmist põhjendades, et iga valitsusliige peaks tegelema laiemate küsimustega kui vaid oma valitsemisala. «Väga raske on piiritleda, kus mingi tegevusvaldkond lõpeb või algab. Põllumajandusministeerium tegeleb maaeluga laiemalt kui ainult põllumajandus või kalandus. /--/ Antud juhul on meie poole ka mõned inimesed pöördunud küsimustega, millest lähtudes on koostatud ka kiri õiguskantslerile,» ütles Seeder.

«Täna on ju Tallinnas nii, et väljastpoolt Tallinnat tulnud õppuritele ja kutseõppuritele on tasuta ühistransport, aga üliõpilastele pole. Rääkimata sellest, kas üldse niisugust soodustust on võimalik rakendada vaid elukoha põhiselt,» ütles minister.

«Seades sõidusoodustustega väljaspool pealinna elavad, kuid Tallinnas töötavad või õpivad (nt. üliõpilased) inimesed ebavõrdsesse olukorda, survestatakse mittetallinlasi majanduslike meetmetega registreerima end Tallinna rahvastikuregistrisse,» leiab Seeder kirjas õiguskantslerile.

«Seoses pealinna elanikele ühistranspordi tasuta sõidu võimaldamisega on hüppeliselt kasvanud ka tallinlaseks registreerimine. Võrreldes 1. jaanuar 2012.a. seisuga on Tallinna elanikkond praeguseks (1. juuni 2013) kasvanud 10 359 inimese võrra. Rahvastikuregistri andmeil elas 1. juuni 2013.a. seisuga Tallinnas kokku 426 503 inimest,» toob Seeder esile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles