Aas: kriminaalpolitseist peab saama rahvusvaheliselt arvestatav partner

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Aas.
Krista Aas. Foto: Mihkel Maripuu

Augusti alguses saab kriminaalpolitsei juhiks siiani keskkriminaalpolitseis kriminaaltulu bürood juhtinud Krista Aas. Aasa eesmärgiks uues ametis on tõhustada keskkriminaalpolitsei tööd.

Aas ütles Postimehele, et politsei-  ja piirivalveameti (PPA) juhtkonna liikmena loodab ta saavutada olukorda, kus amet töötab ühtse meeskonnana ühiste eesmärkide nimel ning ei raiska oma niigi piiratud ressurssi dubleerivatele ja lisaväärtust mitteloovatele tegevustele.

«Keskkriminaalpolitsei juhina tahan ma saavutada ja hoida seda, et keskkriminaalpolitsei oleks nii siseriiklikult kui ka teiste riikide hulgas aktsepteeritud ja arvestatav partner võitluses rahvusvahelise raske ja organiseeritud kuritegevusega. Ja seda eelkõige läbi tegude, mitte üksnes paberil või unistustes.»

Aasta prokuröriks valitud ja majanduskuritegudele spetsialiseerunud Krista Aas kaotas prokuröritöö siis, kui tema abikaasast Norman Aasast sai riigi peaprokurör. Seaduse järgi ei tohi abikaasad teineteise otsealluvuses töötada.

Küsimusele, kas uues ametis ei või tekkida huvide konflikti, vastas Aas, et kriminaalpolitsei juhi ametikohustuste täitmise seaduslikkuse üle teostavad järelevalvet peadirektor ja siseministeerium – nii sisuliselt kui vormiliselt.

«Riigi peaprokuröril puudub igasugune pädevus kriminaalpolitsei juhi üle järelevalve teostamiseks. Prokuratuuri ja politsei kokkupuude tekib üksnes läbi konkreetsete kriminaalmenetluste, kus prokurör on seaduse kohaselt kohtueelse menetluse juht konkreetses kriminaalasjas, tehes seda seaduse alusel sõltumatult.»

«Kriminaalpolitsei juht ise kriminaalasju ei uuri ega menetlustoiminguid ei tee, mistõttu ei näe ma ka mingit varjatud huvide konflikti ohtu.»

Kriminaalpolitsei praeguse juhi Raigo Haabu uus töökoht pole veel teada. PPA peadirektor Elmar Vaher tegi Haabule ettepaneku jätkata kriminaalpolitseis juhtival kohal. Aasa sõnul ei ole ühelegi juhile samas asutuses jätkamine lihtne otsus ja ta usub, et Raigo Haabu kaalub selle otsuse tegemisel kõiki asjaolusid. «See aga ei tähenda, et tema jätkamisel keskkriminaalpolitseis võiks tekkida vastandumine - me oleme need asjad läbi rääkinud ja oleme ühel meelel selles, et kui Raigo jätkab, on sellel vaid üks eesmärk - üheskoos panustada meie inimeste turvalisusesse.»

Krista Aas on alates 1997. aastast töötanud nii prokuratuuris, advokaadibüroos, riigikontrollis kui ka politseis, kus ta aastatel 2007-2011 juhtis kriminaalpolitsei osakonda. Aastatel 2005-2007 ehitas ta riigikontrollis töötades üles kohalike omavalitsuste auditeerimise üksuse ning alates 2011. aasta lõpust on sama teinud keskkriminaalpolitseis loodud kriminaaltulu tuvastamise bürooga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles