Magistritöö: riigikaitseõppe läbimine tõstab noorte kaitsetahet

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi 95. aastapäeva paraad Vabaduse väljakul
Vabariigi 95. aastapäeva paraad Vabaduse väljakul Foto: Jelena Rudi

Sisekaitseakadeemia magistritööna läbiviidud uuringust selgub, et riigikaitseõpetust õppinud õpilaste kaitsetahe on kõrgem kui riigikaitseõpetust mitteõppinud õpilastel. Samuti näitavad tulemused, et riigikaitseõpetust vabatahtlikult õppinud õpilastel on kaitsetahe kõrgem, kui neil, kes seda õppinud kohustuslikus korras.

Võrreldes riigikaitseõpetust õppinud ja mitteõppinud õpilaste vastuseid, saab uuringu tulemuste põhjal välja tuua, et riigikaitseõpetust õppinud õpilased seostavad kaitsetahet kindlamalt riigi või kodumaaga kui riigikaitseõpetust mitteõppinud õpilased leiab uuringu autor Mari-Liis Mänd kaitseministeeriumi kaitseväeteenistuse osakonnast.

«Sellest järeldub, et riigikaitseõpetust õppinud õpilased mõistavad paremini Eesti riigikaitsesüsteemi ja selle toimimist ning on seeläbi teadlikumad kodanikud, kui riigikaitseõpetust mitteõppinud õpilased,» märkis Mänd.

Riigikaitseõpetust õppinud õpilased on märkinud, et riigikaitseõpetuse tunnis osalemine on nende kaitsetahte tekkimisele ja kasvamisele kaasa aidanud, samas kui riigikaitseõpetust mitteõppinud õpilastel on Eesti kaitsejõududesse vähem usku ja konflikti korral lahkuksid paljud neist Eestist esimesel võimalusel.

Mänd toob esile veel ka selle, et enamik riigikaitseõpetust mitteõppinud noortest leiab, et kursuse läbimine võiks nende kaitsetahet siiski tõsta.

Nii riigikaitseõpetust õppinud kui mitteõppinud õpilastest enamik pidas riigikaitseõpetust pigem vajalikuks õppeaineks.

Selleks, et enam populariseerida riigikaitseõpetust noorte seas, tuleks seda neile lähemale tuua «Riigikaitseõpetuse puhul on tegemist valikainega. Kuna uuringu tulemustest selgus, et peamiseks riigikaitseõpetuse mittevalimise põhjuseks õpilaste seas on teadmatus ja hirm ebatraditsioonilise õppeaine ees, on oluline õpilasi valikainest riigikaitse paremini informeerida,» leiab Mänd.

Kokkuvõttes tõestavad saadud tulemused, et riigikaitseõpetuse kursuse läbimine tõstab noorte kaitsetahet ja soovi enam riiki hoida.

Uuring viidi läbi 24 Tallinna gümnaasiumi riigikaitseõpetust õppinud ja mitteõppinud õpilase seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles