Riik hakkab osaliselt tagama missioonidel osalenud kaitseväelaste kodulaene

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsevägi
Kaitsevägi Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Valitsusel kiitis neljapäeval heaks riiklikult tagatud elamumajanduslaenude sihtgruppide laenutagatiste ülempiiride seaduse muudatuse, mille järgi hakkab riik osaliselt tagama ka sõjalistel missioonidel osalenud kaitseväelaste kodulaene.

Vastavalt kaitseministeeriumi poolt rakendatavale veteranipoliitikale lisatakse määrusesse täiendava sihtgrupina kaitseväe ja kaitseliidu veteranid, kes on osalenud rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel või saanud vigastada teenistusülesannete täitmisel. Eelnõu kohaselt tagab Kredex kuni 20 000 euro ulatuses laenu kodu soetamiseks või elamistingimuste tõstmiseks ka veteranile.

Valitsuse poolt 20. detsembril 2012. aastal heaks kiidetud dokumendis «Poliitika Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide osas» kirjeldatud meetmetega kantakse veteranide ja nende perede eest hoolt nii sõjalise missiooni eel, ajal kui järel.

Ühe olulise meetmena on veteranipoliitikas välja toodud riigi tugi veteranidele kodu soetamisel kodulaenu sissemakse käendamise kaudu.

Aastast 1995 on Eesti riik saatnud välismissioonidele 2300 kaitseväelast. Koos teenistusülesannete täitmisel või väljaõppes vigastada saanud kaitseväelaste ja kaitseliitlastega hõlmab veteranipoliitika ligi 2500 inimest ning nende lähedasi.

Eelnõus on ka mõned muudatused, mis on tingitud erinevatest rakendamise käigus tõusetunud probleemidest. Noore spetsialisti vanusepiir taastatakse varasemale 35 eluaastale, kuna õppimisprotsess on muutunud pikemaks. Kehtivas määruses on vanusepiir 30 aastat.

Eelnõuga täiendatakse ka noore pere definitsiooni, mille kohaselt on noor pere vähemalt ühe kuni 15-aastase lapse üksikvanem, vanemad ühiselt või mõlemad vanemad eraldiseisvalt, kusjuures vanemaks loetakse ka eestkostja. Praegu kehtiva sõnastuse kohaselt on noor pere vähemalt üht kuni 15-aastast last kasvatav vanem või vanemad ning eestkostja. Praegune sõnastus on andnud väga erineva tõlgendusvõimaluse.

Määruse rakendamine ei vaja riigieelarvest täiendavat finantseerimist. Eluasemelaenu tagamise käendamiseks kasutatakse Kredex sihtkapitali suunatud sihtotstarbelisi vahendeid. Sihtgrupi lisamine toob kaasa ligikaudu 125 käendust aastas, mistõttu ei vaja sihtkapital mahukat suurendamist.

Määrus jõustub üldises korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles