Kruusmaa: PPAs jätab soovida erinevate valdkondade koostöö

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid
Piirivalvurid Foto: Ants Liigus

Politsei- ja piirivalveametis peadirektori asetäitjana järgmisest esmaspäevast tööle asuva Rando Kruusmaa arvates võiks PPAs koostöö erinevate valdkondade vahel parem olla ning seda just ressursside efektiivsema kasutuse eesmärgil.

Kuidas teile pakkumine politsei- ja piirivalveametisse tehti ja milliseid mõtteid see tekitas?

Ettepaneku antud ametikohale asumiseks tegi peadirektor. Olime eelnevalt mitmel kohtumisel arutanud võimalikke arenguid piirivalve valdkonnas ning nende arutelude käigus jõudsime arusaamisele, et võiksime ühes meeskonnas jätkata.

Teadagi oli teil eelnevalt töösuhe PPAga peatatud kuni 2016. aastani, mis põhjusel ja miks otsustasite enne 2016. aastat tagasi minna?

Siseministeeriumisse suundusin 2010. aasta märtsis esialgu kolmeks aastaks. Käesoleva aasta märtsis pikendasin teenistuslepingut järgmiseks kolmeks aastaks. Ennetähtaegselt otsustasin naasta teenistusse piirivalveosakonda seoses peadirektori tehtud ettepanekuga.

Mis on teie arvates suurimad puudused PPA süsteemis, milliseid probleeme enim näete?

Ehkki siseministeeriumis PPA teemadega tihedalt kokku puutununa on mul üldine ülevaade selle asutuse tugevustest ja nõrkustest, kuid adekvaatse pildi saamiseks tuleb organisatsiooni ka seestpoolt hinnata. Arvan, et ei tee liiga, kui ütlen, et koostöö erinevate valdkondade vahel võiks parem olla. Seda just ressursside efektiivsema kasutuse eesmärgil. 

Olete juba mõelnud, milliseid muutuseid läbi viia?

Loomulikult oleme peadirektoriga teatud teemasid vaaginud, kuid enne otsuste langetamist soovin kindlasti kohtuda piirivalve valdkonna juhtidega ning koos nendega arutada hetkeolukorda. Alles seejärel saab viia läbi vajalikud muudatused.

Kuidas kavatsete illegaalsete immigrantide vastu võidelda?

Leian, et piirivalve on illegaalsete piiriületusjuhtumite ja ebaseadusliku immigratsiooniga väga edukalt hakkama saanud. Seda just tänu sellele, et oleme edukalt rakendanud integreeritud piirihalduse mudelit – piirivalve ei tööta ainult riigipiiril vaid tegutseb ka näiteks naaberriikides, ELi Piirivalveagentuuris jne. Selle kõige kinnituseks on hiljuti edukalt läbitud Schengeni hindamise missioonid.

Milliseid soovitusi ja juhiseid on uus PPA juht teile andnud ning kas Tõnu Hunt on samuti soovitusi jaganud?

Tõnu Hundiga olen kohtunud ja meil oli mitmetunnine asjalik arutelu teemadel, mis puudutas piirivalvevaldkonna minevikku, olevikku ja tulevikku. Leppisime aga kokku, et jätame selle vestluse sisu enda teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles