Ekspert: egiptlased planeerisid ülestõusu kaua aega tagasi

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso
Hannes Hanso Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teaduri ja välispoliitika eksperdi Hannes Hanso sõnul teadsid egiptlased juba pikka aega tagasi, mis 30. juunil riigis toimuma hakkab.

Kas enne pühapäeva võis ette aimata sündmusi, mis Egiptuses praegu aset leiavad?

Loomulikult võis, arvestades kõiki neid rahvarahutusi, mis aset leidsid ja lõppesid riigipöördega. Juuni alguses, ühel Eesti Lähis-Ida teemalisel konverentsil, ütlesid Egiptuse osalejad, et 30. juunil alustame president Mohamed Morsi mahavõtmist. Mina isiklikult suhtusin sellesse skeptiliselt, aga egiptlastel oli õigus, nad teadsid juba pikka aega tagasi, et selline rahva ülestõus on planeeritud.

Kas Morsiga seotud probleemid algasid kohe alguses, kui ta võimule sai?

Alates sellest ajast, kui Morsi presidendiks sai, ei ole ta suutnud fundamentaalseid probleeme Egiptuses lahendada. Need probleemid ei ole ainult poliitilised probleemid, Morsi puhul kindlasti ka see, et ta kaldus islamismi poole, mis ei rahuldanud sugugi kõiki ühiskonna gruppe. Teine probleem on see, et ta kindlasti ebaõnnestus täielikult majandusküsimuste lahendamisel nagu inflatsioon, toiduainete hindade väga kiire tõus, elektrikatkestused, kütuse järjekorrad ja tohutu tööpuudus – see kõik näitab kompetentsi puudust ja ta ei suutnud rahva põhilisi vajadusi rahuldada.

Kas see tähendab seda, et riigipea on kõik lubadused täitmata jätnud?

Morsi valiti riigipeaks rahvusvaheliselt tunnustatud reeglite järgi demokraatlikult, tema poolt hääletas üle 50 protsendi elanikkonnast. Ta katsetas kindlasti mingisuguste reformide läbiviimist, lihtsalt ta ei olnud selleks suutlik. Kõigi seaduste järgi, mis maailmas kehtivad, oleks pidanud talle andma võimaluse valitseda valitsemisaja lõpuni, aga Egiptuse rahvas on nähtavasti palju rahulolematum kui ülejäänud inimesed paljudes maailma riikides.

Mida uued presidendi- ja parlamendivalimised Egiptuses muudaksid?

Üks oluline rahulolematuse põhjus on see, et jõuga suruti läbi konstitutsioonimuutused, mis tegelikult kinnistusid pigem sellise religioossema suunitlusega võimu ja välistasid liberaalse, reformimeelse elanikkonna osaluse poliitikas ning välistasid naiste ja noorte osaluse poliitikas – need on tegelikult inimesed, kes Hosni Mubaraki algselt üldse kukutasid. Tema kandepind oli ainult religioosse elanikkonna segmendi seas, paraku sellest Egiptuse puhul ei piisa, nii et uus valitsus peaks olema oluliselt laiemapõhjalisem.

Mis ajani Morsit koduarestis hoitakse?

Huvitav on see,  et väidetavalt pole Morsit arreteeritud, vaid ta on koduarestis. Ma ei ole kuulnud, et keegi oleks plaaninud tema vastu süüdistusi esitada. Nii Mohamed Morsi kui tema Moslemi Vennaskonna mitmete juhtide vastu on kehtestatud reisikeeld, nad on koduarestis, just arreteeriti ka Moslemi Vennaskonna juht Hurghadas. Mis nüüd saab neist edasi, ei tea, sest pole teada, mis alusel saaks neile süüdistusi esitada.

Ma arvan, et kui Egiptuse ajutine valitsus tahaks mõistlike otsuseid teha, siis nad peaksid kindlasti kaasama Moslemi Vennaskonna järgmise valitsuse moodustamiseks või siis lubama neil osaleda nii parlamendi- ja presidendivalimistel. Morsi on teatud elanikkonna esindaja ja jätkuvalt populaarne, ega opositsioon ja Morsi toetajad asjata ei põrkunud suuremates Egiptuse linnades. Morsil on teatud elanikkonna toetus täielikult olemas.

Mis peab juhtuma, et pragune olukord Egiptuses hakkaks vaibuma?

Selleks, et olukord Lähis-Idas lõplikult vaibuks, võtab väga kaua aega. Me ei saa loota, et aastakümneid sisulist autoritaarset valitsemist tagaks julgeolekuorganite ja sõjaväe kontrolli riigipoliitika üle. Sellises riigis, kus kunagi pole olnud demokraatiat, võtab see protsess, et olukord hakkaks vaibuma, väga kaua aega.

Mis on kõige hullem stsenaarium, mis saab Egiptuses juhtuda ning kuidas see tervet regiooni mõjutab?

Kodusõda. Egiptus on teadagi araabiamaade suurimaid riike ja üks tähtsamaid Araabia riike maailma poliitikas. Araabiamaad jälgivad teistes riikides toimuvat väga lähedalt, ma arvan, et nendes riikides, kus Araabia kevadet veel ei ole toimunud, siis see võib ka neid mõjutada.

Kuidas olukord Egiptuses sealseid turismipiirkondi mõjutab?

Eelmine valitsus mõjutas juba väga halvasti, näiteks debatt selle üle, kes tohib ja mis riietuses rannas käia ning samuti sellised asjad nagu näiteks alkoholi müügikeeld. See üldine keskkond turismi viljelemiseks oli väga halvaks muutunud, püramiidide juures teatavasti, kus varem oli sadade busside viisi rahvast päevas, oli täielikult vaikus viimasel aastal, eriti Morsi ajal, nii et hullemaks selles osas seal minna ei saa, pigem paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles