Kohus mõistis tapmises süüdistatud mehe õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Raigo Pajula.

Harju maakohus mõistis täna õigeks mehe, keda prokuratuur süüdistas kodutu mehe tapmises.

Harju maakohus mõistis neljapäeval õigeks mehe, keda prokuratuur süüdistas kodutu mehe tapmises.

Kohus leidis, et 54-aastase Anatoli süü ei ole piisavalt tõendatud ning seetõttu tuleb ta tapmissüüdistuses õigeks mõista ja viivitamatult vahi alt vabastada.

Kuritööst politseile teatamata jätmises süüdistatud 48-aastane Gennadi kuulis samuti õigeksmõistvat otsust ja pääses ka vabadusse.

Kohus leidis, et Gennadi ja Anatoli ütlused riimuvad tunnistajate ütlustega, kuid lähevad omavahel vastuollu sündmuste osas, mis toimusid peale tunnistajate lahkumist. «Ei ole võimalik eelistada Gennadi ütlusi Anatoli ütlustele või vastupidi, kuivõrd kummagi ütlused ei ole teiste tõenditega leidnud kinnitamist ega ka ümberlükkamist. Seega tuleb Anatoli ja Gennadi ütlused tõendite kogumist välja jätta,» märkis kohus.

Antud kriminaalasjas kogutud kaudsete tõendite kogum ei võimaldanud aga kohtu hinnangul teha kahtluseta järeldust, et süüdistuses kirjeldatud kuriteo pani toime just Anatoli. «Ei ole kindlaid tõendeid selle kohta, et ohvri surm saabus just Anatoli tegevuse tagajärjel. Isiku suhtes saab süüdimõistva otsuse teha vaid juhul, kui kõik võimalikud isiku süüd puudutavad kahtlused on kõrvaldatud.

Kui on siiski jäänud mingeidki kõrvaldamata kahtlusi, tuleb lähtuda kriminaalmenetluse seadusest, mille kohaselt kriminaalmenetluses kõrvaldamata kahtlus süüdistatava süüdiolekus tuleb tõlgendada tema kasuks,» lisas kohus mehi õigeks mõistes.

Prokurör leidis, et süüdistatavate süü kuritegude toimepanemises on tõendamist leidnud kaudsete tõenditega ja otse tapmise toimepanemist keegi pealt ei näinud. «Kogutud tõendite pinnalt on siiski tuvastatav, et ohvri tapmise sai toime panna vaid Anatoli. Seda siis nii kogutud kirjalike tõendite kui ka kaassüüdistatava ütlusi koos hinnates,» märkis prokurör.

Prokurör oli eelnevalt nõudnud Anatolile üheksa-aastast vangistust, Gennadile aga kaheaastast vangistust. Süüaluse kaitsjad leidsid, et kohus peaks tegema õigeksmõistva lahendi.

Mai keskel alanud protsessil kinnitas Anatoli pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamist, et pole tapmises süüdi. Küll aga tunnistas oma süüd koos Anatoliga kohtu all olev Gennadi, keda prokuratuur süüdistab kuriteost teatamata jätmises.

Kohtueelsel uurimisel kogutud andmeil läksid mullu 3. oktoobril omavahel tülli kaks püsiva elukohata meest, kes viibisid parajasti Tallinnas Vesse tänaval asuvas soojakus. Süüdistuse järgi lõi 54-aastane Anatoli konflikti käigus oma 52-aastast tuttavat ühe korra noaga rindu ja ohver suri saadud vigastuste tagajärjel.

48-aastasele Gennadile esitati süüdistus kuriteost mitteteatamises, sest uurimisandmeil oli ta sündmuskohal ja aitas Anatolil ohvri surnukeha soojakust ära viia, kuid juhtunust politseile ei teatanud.

Tapetu surnukeha leidis järgmisel hommikul lähedalasuva parkla juurest juhuslik möödakäija. Politsei pidas Anatoli ja Gennadikuriteos kahtlustatavatena kinni 8. oktoobril ning kohtu loal nad vahistati. Mõlemat meest on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles