Ivo Rull: valimiskampaania on justkui kolme jalaga taburet

Ivo Rull
, suhtekorrraldusfirma Rull & Rumm juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Rull
Ivo Rull Foto: Egert Kamenik / Postimees

Ivo Rulli sõnul rahastab Keskerakond oma valimiskampaaniat maksumaksjate rahast. Sotsiaaldemokraatide põhieesmärgiks on hääbumise vältimine. Reformierakond panustab jõuliselt nimedesse ning IRL läheb kohalikele valimistele vanade ratsudega.

Postimees püstitas küsimuse, millised võiksid olla suuremate erakondade ja valimisliitude peamised trumbid sügisestel kohalikel valimistel Tallinnas.

Ega mingit jalgratast vastamiseks leiutada pole vaja. Põhimõtteliselt on iga valimiskampaania justkui kolme jalaga taburet. Edukaks kampaaniaks on vaja häid inimesi, piisavalt raha ja atraktiivseid ideid. Kui kolmejalgsel taburetil jääb kasvõi üksainus jalg teistest märkimisväärselt lühemaks, on valijatel sellele keeruline istuda.

Keskerakond panustab ka sedapuhku oma kampaanias ohtralt maksumaksjate rahale (tasuta ühistransport, „Tallinn Aitab!“ kampaaniad, TTV, tasuta pealinnalehed jmt). Kindlasti on nende trumbiks venekeelsete valijate hulgas Lasnamäele ehitatava õigeusu kiriku ümber toimuvad mitmed tseremooniad. Ning sügisel jätkab linnapea niipalju kui tervis lubab kääridega liikumist objektilt objektile, et neid avades linnarahvale öelda: „Tehtud!“

«Sisuliselt pole aga sotsid tänaseni esitanud mitte ühtki uut ideed ega initsiatiivi, millega valimisi võita,» ütles Rull.

Reformierakonnale laekuvad sponsorlussummad küll kahanevad, ent suurima parlamendierakkonnana on nemadki hästi rahastatud. Lisaks panustavad nad jõuliselt nimedesse (võttes vastu ka prominentseid ülejooksikuid Keskerakonnast), et näidata ennast suure ja tugeva tegijana. Originaalseid ideid pole Reformierakond senini Tallinna arendamiseks lauale pannud. Küll aga on nad on alustanud kohalike valimiste kampaaniat ebaõnnestunud uhkuse loosungiga.

Sotsidega on hetkel paljud pealinna elanikud sidunud suured ootused ja lootused. Seega on nende põhiliseks eesmärgiks mitte lasta enne oktoobri keskpaika sellel foonil hääbuda. Sisuliselt pole aga sotsid tänaseni esitanud mitte ühtki uut ideed ega initsiatiivi, millega valimisi võita. Pigem on püütud kahvatul moel jäljendada Keskerakonda, tõstades tasuta lasteaiakohtade loosungi. Ebaselge on, kui esinduslikuks kujuneb sotside valimisnimekiri.

IRL on läinud kohalikele valimistele vanade ratsudega – haldusreform ja rahvaküsitlused. Esimene neist jätab vähemalt Tallinnas inimesed suhteliselt külmaks. Teine aga tekitab pigem umbusku. Eelmine kord ju selgitas IRL küsitluse teel välja, et inimesed soovivad kodukulude vähenemist ning seda siis ka lubati. Aga reaalsus on kujunenud vastupidiseks.

Valimisliitudest on tänaseks endast kõige aktiivsemalt teada andnud Vaba Tallinna Kodanik. Ilmselt pole neil eelnimetatud nelja erakonnaga võrreldavaid summasi võimalik oma kampaaniasse panustada. Selle korvamiseks on nad lubanud tugevat kodanikuintsiatiivi ning värskeid ideid. Tõepoolest, Tallinna juhtimise depolitiseerimise lubadus on uus ja debateeritav idee. Ka on lubanud Vaba Tallinna Kodanik sügisel välja tulla täisnimekirjaga, mis teeb neist igati arvestatava jõu.

Eelesisvate kohalike valimiste põhiküsimus Tallinnas on kõigile ammugi selge: kas õnnestub murda Keskerakonna ainuvõim? Vastus sõltub eeskätt iga Tallinna elaniku teadlikkusest ja aktiivsusest. Ja tänasele linnavõimule alternatiivi pakkuvate valimiskampaaniate professionaalsusest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles