Egiptuse meeleavaldaja: Morsi on Mubarakist miljon korda hullem

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse meeleavaldaja Ibrahim Ali Ibrahim.
Egiptuse meeleavaldaja Ibrahim Ali Ibrahim. Foto: Erakogu

Egiptuse meeleavaldaja Ibrahim Ali Ibrahim räägib, miks rahvas ülestõusu algatas ning millal ettevalmistustöid riigipöördeks alustati. Tema sõnul otsib Egiptuse rahvas lääneriikidelt toetust, et viia lõpule riigi demokratiseerimine. Suurriikidest pakuvad toetust vaid Hiina ja Venemaa. USA ja Saksamaa pole hoiakut võtnud, kuid Iisrael toetab äärmuslasi.

Teie hinnangul, kui suur on nende inimeste osakaal, kes demokraatlikku Egiptust pooldavad? 70 protsenti?
Rohkem, pigem on see 75 protsenti. Noored inimesed on hakanud mõtlema, et pärast Morsi võimuletulekut hakati noori inimesi vangistama. Paljud noored inimesed, kes Morsi tegemistele on oponeerinud, on maha tapetud.

Morsi on hullem kui Mubarak?
Morsi on miljon korda hullem kui Mubarak. Morsi üritab upitada Moslemi Vennaskonda kuuluvaid inimesi tähtsatele ametikohtadele. Ta ei vali neid oskuste või teadmiste, vaid isikliku usalduse järgi. Võetakse need, kes käske täidavad. Morsi teeb koostööd Moslemi Vennaskonnaga, ja nemad ju ei väärtusta inimelusid. Nad kohtlevad inimesi halvasti ja tapavad kristlasi. Kui Morsi võimule tuli, siis me ei teadnud, et Moslemi Vennaskond niimoodi käituma hakkab, aga järjest enam oli tunda, et nad justkui tahaksid rünnata mitteäärmuslasi. Probleem on selles, et Moslemi Vennaskond ei hooli islami usust. Islam ei ütle, et tuleks tappa inimesi. Siinkohal ma mainin, et koraan ütleb – on keelatud tappa inimesi!

Millised on kõige põletavamad probleemid Egiptuses?
Majandus läheb aina allapoole… See on väga suur probleem. Ja teine suur probleem on see, et Morsi tahab teha Egiptusest teise Iraani. Ta tahab, et Egiptus oleks samasugune nagu Iraan. Ta tahab luua omale enda armeed ja oma politseid, kes kaitseksid tema huve ning positsiooni.

«Meie alustasime praeguse ülestõusu ettevalmistamist tegelikult juba kaks kuud tagasi, kui korjasime üle 20 miljoni allkirja. Kusjuures, Morsi sai valimistel vaid 12 miljonit häält. Ja tema valitseb!», ütles Ibrahim.

Seega, saan ma õigesti aru – inimesed tahavad paremat põhiseadust ning demokraatlikumat Egiptust?
Täpselt, sellepärast me selle revolutsiooni algatasimegi. Me vajame demokraatlikku, läbipaistvat ning liberaalset riigikorraldust. Seetõttu on vajalik uus ja parem põhiseadus. Ilma selleta puudub inimestel võimalus ühiskondlikus elus kaasa rääkida. Põhiseadus on väga tähtis, sest see mõjutab ju mitut tulevast põlvkonda.

Seega, rahva tahteks on läbipaistev, demokraatlik ning liberaalne põhiseadus?
Täpselt. See on see, mida me tahame. Me tahame küll seda, et islamism säiliks, aga mitte Moslemi Vennaskonna diktaadi all. Islam jaguneb kaheks. Moslemi Vennaskonna islam pole tegelikult mingisugune islam. Islam ei luba teist inimest tappa…

Rahvusvahelise meedia väitel on praeguse ülestõusu jooksul rünnatud umbes 100 naist. Mida teate rünnakutest naiste vastu Egiptuses?
Mina viibin Alexandrias, mis on suuruselt teine linn Egiptuses. Praeguse revolutsiooni ajal pole mina midagi sellist siin tähele pannud.

Kui reaalseks peate te seda, et ülestõus võiks levida naaberriikidesse?
See algas juba Tuneesias, nad teevad nii nagu meie. Meie alustasime praeguse ülestõusu ettevalmistamist tegelikult juba kaks kuud tagasi, kui korjasime üle 20 miljoni allkirja. Kusjuures Morsi sai valimistel vaid 12 miljonit häält. Ja tema valitseb!

Mida teie arvate, mis edasi saab?
Egiptuse sõjaväe praegune kindral El-Sisi toetab rahvast. Endine Mubaraki aegne Tantawy oli vana režiimi austaja, aga EL-Sisi on rahvaga üksmeelel, et Morsit oma positsioonilt kukutada. Tänavatele tuli rahvas ja rahvas tahab uusi valimisi. Ausate valimiste puhul poleks mingisugune probleem demokraatliku riigi ülesehitamine. Aga pärast eilset ei tahaks me Moslemi Vennaskonda valimistele lubada, nad kohtlevad inimesi väga halvasti, vägivald tänavatel ja…

On see võimalik, et saate pärast Morsit parema riigijuhi?
Kõige tähtsam on see, et rahvas ei teeks sama viga. Viga, mille Araabia kevade ajal tegime, oli see, et lahkusime tänavatelt liiga kiiresti. Me ei oodanud ära seda, et uus konstitutsioon välja kuulutatakse. Morsi ja Moslemi Vennaskond tegi nii, et kui rahvas lahkus tänavatelt, siis kirjutasid nad ise konstitutsiooni. Me ei tohi sama viga korrata.

Ma tänan teid intervjuu eest!
Ma tänan ka teid! Me vajame, et lääneriikide meediahuvi meil püsiks. Meil on vaja, et meedia seletaks lahti, kellega Moslemi Vennaskonna puhul tegu on. Venemaa ja Hiina toetavad meid. Aga näiteks Ameerika Ühendriigid ja Saksamaa pole veel Moslemi Vennaskonna suhtes hoiakut võtnud. Iisrael toetab samuti Morsit ja Moslemi Vennaskonda…  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles