Koort: Eesti narkoäri on otseselt seotud Venemaaga

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort
Erkki Koort Foto: Margus Ansu / Postimees

Sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort kohtus eile Moskvas Venemaa Föderaalse Narkokontrolli Agentuuri juhi Viktor Ivanoviga, et arutada kahe riigi narkokaubanduse vastast tegevust.

«Tahes-tahtmata on Eesti narkoäri otseselt seotud Venemaaga – suur osa siin turustatavast ning Euroopasse edasi liikuvast narkoainest tuleb üle Euroopa Liidu piiri ilmselt just Venemaalt,» rõhutas Koort Eesti ja Venemaa narkovastase koostöö olulisust.

Eilsel kohtumisel peatutigi piiriülese narkokaubanduse ja riikidevahelise koostöö teemadel. Enamik Euroopa narkoturust sõltub Afganistani moonipõldude toodangust, mis liigub Venemaale ja sealt, aga ka Kesk-Aasia ja Türgi kaudu edasi Euroopa Liidu piiririikidesse.

Erkki Koorti sõnul on hea koostöö Venemaa ametivõimudega võtmetähtsusega kahel põhjusel.

«Esiteks, EL jagab Venemaaga umbes 2250 kilomeetri pikkust piiri, millest üle 300 kilomeetri moodustab Eesti-Vene piir,» ütles ta. «Teiseks, kuna narkokaubanduse ja –transiidi sõlmpunktid asuvad suurlinnades, mõjutab Peterburi geograafiline lähedus paratamatult ka Eesti-suunalist narkokaubanduse survet.»

«Väga oluline aspekt narkovastases võitluses on ka kriminaaltulu tabamine ja konfiskeerimine ning seeläbi narkootikumide tootmise ja transiidiga seotud rahalise kasu vähendamine,» lisas Koort. «Usun, et eilne kohtumine andis uue tõuke kahe riigi vahelise narkokaubanduse pidurdamiseks ja ametkondade koostöö tihendamiseks.»

Viimastel aastatel on Eesti ja Venemaa vahelises narkokaubanduseks üha süvenevaks probleemiks üle piiri Eestisse ja mujale Euroopasse liikuvad sünteetilised narkootikumid. Tõsiseimaks ohuks on fentanüül, mis on enam kui 80 protsendi Eestis aset leidnud narkosurma põhjustajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles