Opositsioon tahab vanemahüvitise ülempiiri poole väiksemaks lõigata

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemahüvitis on ärgitanud kõrgema palga ja haridusega naisi järjest lapsi sünnitama.
Vanemahüvitis on ärgitanud kõrgema palga ja haridusega naisi järjest lapsi sünnitama. Foto: Caro / Scanpix

Riigikogu rahanduskomisjoni istungil hääletasid opositsioonipoliitikud Keskerakonna ettepanekul negatiivse lisaeelarve eelnõusse sisse vanemahüvitise ülempiiri alandamise 30 000 kroonilt 15 000 kroonile.

 Rahanduskomisjoni esimees reformierakondlane Taavi Rõivas ütles, et tema parteikaaslased Peep Aru ja Keit Pentus nind samuti vähemusvalitsusse kuuluva Isamaa ja Res Publica (IRL) liikmed Mart Laar ja Margus Tsahkna olid komisjoni istungil vanemahüvitise ülempiiri alandamise vastu, kuid opositsioonipoliitikud jäid hääletusel ühe häälega peale.

Vanemahüvitise alandamise poolt olid keskerakondlased Kadri Simson, Helle Kalda ja Inara Luigas, rahvaliitlane Tarmo Mänd, sots Eiki Nestor ning roheline Toomas Trapido.

Rõivase sõnul väitsid keskerakondlased, et vanemahüvitise alandamine annaks riigile 250 miljonit krooni lisatulu, kuid rahanduskomisjoni esimehe hinnangul on see number ebareaalne. Ta pakkus, et tegelik kokkuhoid võib olla kuni viis korda väiksem.

Rõivas lausus, et rahandusministeerium teeb lähipäevil ka täpsed arvutused, kui palju ülempiiri taoline vähendamine tegelikult riigile kokkuhoidu annab.

Samuti hääletati rahanduskomisjonis negatiivsesse lisaeelarvesse sisse muudatus, et mitte loobuda lapsega vanema õppelaenu osalisest kustutamisest ning ka Rahvaliidu ettepanek vähendada põllumajandustoetuste kärbet 33 miljoni krooni võrra.

Muudatusettepanekud tulevad riigikogu saalis hääletamisele eelnõu teisel lugemisel kolmapäeval. Negatiivse lisaeelarve kolmas lugemine on 17. juunil. Kuna selle vastuvõtmisega on kiire, siis tegelikult peab valitsusliit juba sel kolmapäeval saavutama olukorra, et neile mittesobilik eelnõu välja jääks.

Reformierakonnal ja IRLil on 101-liikmelises parlamendis kahepeale 50 häält. Keskerakonnal, Rahvaliidul, sotsidel ja rohelistel on samuti kokku 50 häält. Sõltumatu saadikuna on riigikogus veel Jaan Kundla, kelle arvamus võib osutuda kaalukeeleks.

Kundla ei osanud täna Postimees.ee`le öelda, kas toetab või mitte vanemahüvitise ülempiiri vähendamist.

Rõivas lootis siiski, et kui rahandusministeerium tuleb välja täpsete numbritega, mis on tema kinnitusel Keskerakonna pakutust oluliselt vähem, siis jahtub ka mõne opositsioonipartei ind vanemahüvitise ülempiiri poole väiksemaks lõigata.

Rõivase sõnul on selline samm kuritegu Eesti rahva vastu, kuna vähendab perede kindlustunnet ja selle tagajärjeks on reaalselt sündimata lapsed.

«Vanemahüvitise järgselt on enim kasvanud sündimus just kõrgharidusega ja üle keskmise teenivate emade puhul,» lausus ta. Rõivase hinnangul kaoks ülempiiri kahekordsel vähendamisel vanemahüvitise positiivne mõju iibele.

Keskerakonna ettepanekutest leidsid rahanduskomisjoni liikme ja partei aseesimehe Kadri Simsoni sõnul toetust veel idee taastada omavalitsuste tasandusfond, millega kaetakse hariduskulud, koolilõunakulud ja teised kohalikele omavalitsustele pandud kohustused ning taastati ka õppelaenu intresside kompenseerimine noortele õpetajatele ja teistele avaliku sektori töötajatele.

«Vähendamata jäi noorte võimalus saada tasuta kõrgharidust - riiklik koolitustellimus ei vähenenud ja toetus doktorantidele ning üliõpilaste õppetoetused säilivad,» lisas ta. «Sotsiaalvaldkonnast on oluline ka õpilaskodude ja matusetoetuste säilimine.»

Raha nende plaanide teostamiseks peaks partei kava kohaselt tulema vanemapalga ülempiiri vähendamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles