Norra ähvardas vähendada arenguabi Afganistanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra lipp
Norra lipp Foto: SCANPIX

Norra ähvardas pühapäeval vähendada arenguabi Afganistanile, sest Kabul pole Oslo väitel piisavalt kiiresti ellu rakendanud endale aasta tagasi võetud kohustusi.

Norra teatas, et Afganistan ei täida endale võetud kohustusi järgmise aasta aprilli kavandatud presidendivalimiste "usaldusväärseks" läbiviimiseks, naiste õiguste parandamiseks ning korruptsioonivastases võitluses.

Kabulis toimunud doonorkonverents on järg aasta eest Tokyos peetud kogunemisele, millel doonorid lubasid Afganistanile 16 miljardit dollarit abi rangetel tingimustel, mis kohustasid Kabuli kiirendama võõrvägede lahkumise tähtaja lähenedes reforme.

Norra kuulub kümne suurema doonori hulka. "Meie kahepoolse arenguabiprogrammi vähendamine on üks valikuvõimalus, mida me Afganistani valitsuse suutmatuse tõttu kindlasti kaalume," seisis Oslo avalduses, mida AFP-l õnnestus näha.

"Norra võimud märgivad pettumusega aeglasi ja ebaühtlasi edusamme, mis on iseloomustanud Tokyos võetud kohustuste ellurakendamist," öeldi avalduses. "Edasiliikumist on olnud märgata liiga väheste kohustuste osas...me leiame, et järjekindlamad ja otsustavamad pingutused oleksid võinud kaasa tuua tõelisi edusamme."

Doonorid käsitlevad järgmise aasta presidendivalimisi lakmuspaberina, kas alates 2001. aastast suurtes kogustes riigile antud rahvusvaheline abi on läinud asja ette, kuid abiandjad kardavad, et valimised ei kujune vabadeks ja ausateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles