Ida-Virumaal Riigikülas taastatakse vabadussõja monument

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiküla Vabadussõja monumendi ase sel kevadel, fotol kaitseministeeriumi nõunik Peep Reisser, kelle tööülesannete hulka kuulub sõjahaudadega tegelemine.
Riigiküla Vabadussõja monumendi ase sel kevadel, fotol kaitseministeeriumi nõunik Peep Reisser, kelle tööülesannete hulka kuulub sõjahaudadega tegelemine. Foto: Põhjarannik

MTÜ Muuseumi Sõprade Klubi ja ettevõtja Aivo Raud plaanivad taastada Ida-Virumaal Vaivara vallas Riigiküla 11-meetrise vabadussõja mälestusmärgi, mille punavõim 1940. aastal hävitas kirjutab Põhjarannik.

Monument on kavas taastada vabadussõja alguse 95. aastapäevaks ehk tänavu 28. novembril.

Sven Udam MTÜst Muuseumi Sõprade Klubi ütles, et ühing tuli mõttele monument taastada paar aastat tagasi ja üks tõukeid oli loomulikult see, et 1935. aastal Eesti Vabariigi kaitseväe I polgu langenutele püstitatud ausammas, mille okupandid 1940. aasta sügisel hävitasid, on siiani üks väheseid taastamata vabadussõja ausambaid.

Kuna graniidist monumendi vundamendiplokke on säilinud, kavatsetakse neid taastatava objekti juures Udami sõnul kasutada. Selline on sääraste ausammaste taastamise tava. Töö üldmaksumus on 80 000 eurot, millest on praeguseks kaetud pool, mille tagab kaitseministeerium. Udami sõnul teeb töö kalliks väärikas materjal graniit ja samuti on vaja teha mälestusmärgi paigas maaparandus- ja haljastustöid.

Kunagise monumendi paik asub maavaldusel, mille omal ajal soetas Aivo Rauaga seotud ettevõte. Raua sõnul mõtleb ta sammast taastades eelkõige vabadussõjas langenuile: «Sellised monumendid on kui majakad, mis ei lase Eesti Vabariigi kindlustanud sõjas osalenute kangelastegu unustada.»

1940. aasta suve lõpus õhkasid  punaväelased monumendi samal ajal 1930. aastate lõpul Eesti idapiiri kaitseks rajatud kaitseliini kaponiiridega. See kaitseliin on tuntud ka Laidoneri liini nime all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles