Valimisseadus lubab väikevaldadest üle sõita

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisma rahvamaja.
Kaisma rahvamaja. Foto: Henn Soodla

Vändra vald ei soovi Kaisma vallaga sõlmitud liitumislepingut täita. Tugevam võib teha, mida iganes tahab, karistust kartmata.

Pärnumaa Kaisma vald liitus 2009. aastal Vändra vallaga ja mõlemapoolsel heakskiidul sõlmiti õiguste tagamiseks liitumisleping.

«Vändra vallavolikogul on õigus, tulenevalt majanduslikust või poliitilisest olukorrast, lepingus kokkulepitud küsimustes võtta vastu teistsuguseid otsuseid, välja arvatud lepingu V peatükis sätestatud küsimustes,» ütleb liitumisleping.

Punktis nr V on öeldud, et Kaisma valimisringkonnale peab jääma kolm saadikumandaati. Vändra vald ei soostu aga sedagi lepingupunkti täitma. Ametliku põhjusena toob Vändra osapool välja, et see olevat valimisseaduse vastane.

Seadus karistusi ette ei näe

Kaisma volikogu viimase esimehe Ingrid Sillaste sõnul sooviti lepingu abil kindlustada mõneks ajaks sõnaõigus suures omavalitsuses. Seetõttu sõlmiti sellekohane Kaisma saadikute kohalolu võimaldav leping 2017. aastani. «Sisuliselt vilistati kõikidele meie tingimustele juba esimese valimisperioodi jooksul,» lausus ta.

Regionaalminister Siim Kiisler (IRL) ütles, et kujunenud olukord on väga kahetsusväärne. Tema sõnul pole teada ühtki teist sarnast juhtumit.

Tallinn, 6. november 2013. Pressinõukogu arutas Vändra vallavanema Peeter Reimanni kaebust Postimehes ilmunud artiklite peale ja leidis, et leht ei ole rikkunud head ajakirjandustava. Otsusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles