Paremtsentriste eelistanud Euroopa Liidu valijad kinkisid sotsidele kibeda õhtu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: PM

Mida selgemaks said üleeile öösel valimiste tulemused, seda laiemaks venis europarlamendi konservatiivide liidri Joseph Dauli naeratus ja seda pettunumaks muutus sotsialistide juhi Martin Schulzi pilk.




Daul, Schulz ja teised ühenduse esinduskogu fraktsiooniliidrid olid telesilla abil Brüsseli parlamendisaali seinale kokku toodud selleks, et kommenteerida sinna kogunenud ajakirjanikele ja teistele külalistele laekuvaid hääletustulemusi.

Justkui kokkulepitud vormiriietusena kandsid kõik fraktsioonijuhid tumepunaseid lipse. Need olid aga ka ainsad punased asjad tol õhtul – mida selgemaks sai kohtade jaotus uues parlamendis, seda sinisemaks muutus tulemusi kajastav graafik.

«Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni jaoks on see väga hea õhtu,» tunnistas Daul, püüdmata mingilgi moel varjata oma rahulolu sellega, et sel korral otsustas suurem osa Euroopa Liidu valijaist eelistada konservatiive. «Olen õnnelik, et ERP-ED on võitnud ja sotsialistid kaotanud.»

Dauli etteaste ajaks on selge, et paremtsentristid pole võtnud selget võitu mitte ainult Suurbritannias, kus agooniakrampides Gordon Browni valitsuse leiboristid jäid konservatiividele alla rekordiliselt halva tulemusega, vaid ka näiteks Prantsusmaal ja Saksamaal.

Seda hoolimata asjaolust, et Nicolas Sarkozy UMP ja Angela Merkeli kristlikud demokraadid on võimul juba mõnda aega, mille jooksul on muu seas välja ilmunud ka selline nähtus nagu majanduskriis. Enamuse said ka näiteks Hispaanias ja Ungaris opositsioonis olevad paremtsentristid.

Valitsuses olevaid konservatiive olid otsustanud karistada vaid üksikud, näiteks Kreeka ja kuut saadikukohta omava tillukese saareriigi Malta valijad.

Järgmisena ekraanile ilmunud Schulz tunnistas sissejuhatuseks, et Euroopa sotsidele on see kahtlemata kurb hetk.

«Minu arvates oleme saanud halbu tulemusi, see on meile väga kibe õhtu,» nentis sotsiaaldemokraatide juht, meenutades, et neile tähtsatest sotsiaal- ja keskkonnaküsimustest tuleb ikkagi edaspidigi rääkida.

Valimiskampaania käigus püüdsid nii mõnegi maa sotsialistid purjetada majanduskriisi tuules ning rääkisid sellest, et senine majanduspoliitiline ideoloogia ongi viinud praeguse olukorrani.

Internetiväljaande EUobserver andmeil lootsid poliitilise spektri vasaku poole esindajad sel moel võtta endale umbes 200 kohta. Paraku osutus valija senistele mudelitele oodatust truumaks ja nii langes sotsialistide saagiks vaid 161 kohta.

Hiljem, kui üks ajakirjanikest uuris Schulzilt, miks sotsidel nii kehvasti läks, märkis too, et nad on näinud erinevates ELi riikides väga erinevat valijakäitumist. «Ma luban, et hakkame seda analüüsima liikmesmaade kaupa,» tõotas ta.

Londonist eetrisse lastud liberaalide juht Graham Watson aga jäi, nagu ka poliitilisel skaalal, emotsioonidelt täpselt kahe vahele. Põhjendatult, sest Reformi- ja Keskerakonna liitlaste tulemus näis tolleks hetkeks üsna sarnane eelmise kohaga.

Eilseks oli selge, et ka liberaalid kaotasid siiski mõnevõrra kohti. Ning paistis, et kolmanda tulemuse saavutanud ideoloogiliselt kahe suurema fraktsiooni – konservatiivide ja sotside – vahele jääv liit on otsustanud valida võitja poole.

«Peame täitma hääletamas käinute soove, kes andsid meile paremtsentristide enamusega Euroopa Parlamendi,» tsiteeris Watsonit uudisteagentuur AFP. «Ma usun, et kõige loogilisem tulemus oleks, kui parlamenti juhiks paremtsentristlik liit.» Ta oli juba leppinud kokku kohtumise ERP-ED esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles