Kõrge politseiametnik vabanes kuriteokahtlusest

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Rauno Võsaste, taustal olev mees pole kõnealuse kriminaalasjaga seotud.
Esiplaanil Rauno Võsaste, taustal olev mees pole kõnealuse kriminaalasjaga seotud. Foto: Toomas Huik

Tartu politseinike väidetavaid kuritegusid uuriv kaitsepolitsei lõpetas reedel kriminaalmenetluse Ida prefektuuri kriminaalpolitseid juhtinud ja politsei jälitustöö õpiku ühe kaasautori Rauno Võsaste suhtes.




Uurimist juhtiva Lõuna ringkonnaprokuratuuri teatel lõpetati kriminaalmenetlus Võsaste suhtes oportuniteedi alusel. See tähendab, et Võsastega seostatud väidetav kuritegu ei olnud piisavalt tõsine ja tema kohtus süüdimõistmiseks puudus piisav avalik huvi.



Prokuratuur keeldub avaldamast, milles tuntud kriminaalpolitseinikku täpsemalt kahtlustati. Väidetavalt andis kahtlusteks alust politsei operatiivraha kasutamine, mille kureerimine kuulus otseselt Võsaste tööülesannete hulka.



Prokuratuuri väitel ei saa Võsaste juhtumist täpsemalt rääkida, sest kriminaalmenetluse lõpetamise määrusega pandi mehele mõningad kohustused, mida Võsaste veel täitma peab.


Ka Võsaste ise ei soovi veel avalikkusele selgitusi anda. «Minu sisemised tunded on selleks veel liiga vastakad,» ütles mees, kes kaks nädalat tagasi toimunud ootamatu kinnipidamise tõttu Ida kriminaalpolitsei direktori kohalt vabatahtlikult tagasi astus.



Tema kaitsja Ivo Küti sõnul ei tähenda Võsaste puhul oportuniteedi kasutamine kindlasti mitte seda, et endine kõrge kriminaalpolitseinik oleks end seaduserikkumises süüdi tunnistanud. «Advokaadid ja prokuratuur pole üksmeelel, et kas oportuniteet eeldab isiku puhul oma süü tunnistamist või mitte. Näiteid on praktikas erinevaid,» ütles Kütt. «Tihtipeale on küsimus riskide hindamises ja seda mõlema poolelt vaadatuna.»



Seda, mida viimased kolmteist aastat kriminaalpolitseis jälitustööd teinud ja Lõuna-Eestis sealse politseiprefekti Aivar Otsalti lemmikuks tõusnud Võsaste edasi teeb, olevat veel vara öelda.



Mehe sõnul ei tunne ta praegu kindlasti suurt tõmmet minna tagasi politseitööle, mida ta enda siseveendumuse kohaselt kõik need aastad parimal moel teha üritas. Seaduse silmis on Võsaste teenistusleht täiesti puhas ja tee politseisse taas avatud. Kuna mees lahkus kuriteos kahtlustatavaks kuulutamise järel politseitöölt vabatahtlikult, ei pea politseiamet talle senist kõrget ametikohta tagasi pakkuma.



«Ma esialgu kindlasti puhkan perega ja tulevikus ei välista mitte midagi,» ütles Võsaste. «Nagu ütles kuulus saksa lendur Hans-Ulrich Rudel (II maailmasõja aegne kuulsaim ründelennuki piloot, hävitas ligi 2000 sihtmärki – toim): kadunud on ainult need, kes ise alla annavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles