Kontradmiral Coustillière: kübersõda ei ole fantaasia

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontradmiral Arnaud Coustillière rahvusvahelises kaitseuuringute keskuses.
Kontradmiral Arnaud Coustillière rahvusvahelises kaitseuuringute keskuses. Foto: Paolo Sorbello / ICDS

Esmaspäevast kolmapäevani on Eestis visiidil Prantsuse delegatsioon, mida juhib Prantsuse armee peastaabi küberkaitse osakonna juht kontradmiral Arnaud Coustillière. Kontraadmiral ütles teisipäeval rahvusvahelises kaitseuuringute keskuses esinedes, et kübersõda ei ole fantaasia ning vajadus küberkaitse järgi vaid kasvab.

Kontradmiral Coustillière sõnul on küberrünnakud reaalne oht ning küberkaitse vahendite järgi vajadus suur. «Täna ei ole kübersõda enam fantaasia, kübersõda muudab meie arusaamist sõja pidamisest. Mistõttu koostöö erinevate riikide ja kompetentsikeskuste vahel on kriitilise tähtsusega.»  

Coustillière lisas, et kui 2008. aastal Prantsuse riigikaitse strateegiadokumendis vaid mainiti küberkaitset, siis 2013. aastal on saanud sellest prioriteet.

Kontradmiral Coustillière tutvustas teisipäeval rahvusvahelises kaitseuuringute keskuses mullu suvel Prantsusmaal loodud küberkaitseliitu.

Praeguseks juba 75 liikmega liitu kuuluvad erasektori, IT kolledžite ja mere-, õhu- kui ka maavägede esindajad. Kontradmiral Arnaud Coustillière sõnul ühendab küberkaitse liit omavahel nii juriidilise, majandusliku kui ka strateegilise kompetentsi, mis võimaldab seista hea nii kodanike kui ka riigi julgeoleku eest. Liit tegeleb nii küberkaitse arendamisega, teavitustööga ning juriidiliste küsimuste lahendamisega.

Prantsusmaa ühe parima IT kolledži EPITA (École pour l'informatique et les techniques avancées) esindaja doktor Joël Courtois ütles kaitseuuringute keskuses peetud loengul, et nõudlus IT turvalisuse järgi on suur, kuid küberrünnakute tõsidusest saadakse veel vähe aru. «Selleks, et olukord paraneks tuleb koostöös arendada ning kasvatada uusi spetsialiste, kes oleksid valdkonna parimad.»

Courtois ütles Postimehele, et inimestel puudub arusaam sellest, kui ohtlik võib olla oma isikuandmete väljastamine, samuti tehakse seda mõtlemata. «Jaanuaris peetud küberkaitse teemalisel konverentsil tegime katse – lõime konverentsi materjalidega tutvumiseks mobiilirakenduse, kus materjalideni jõudmiseks tuli anda kolm korda kinnitus, et olete nõus jagama oma isikuandmeid rakenduse loojaga. Pooled konverentsi külastajad selle kinnituse ka andsid – see on hea näide sellest, kui hoolimatult me käitume küberruumis.» 

Delegatsiooni visiidi eesmärgiks on eelvormistada Prantsusmaa liitumine Tallinnas asuva NATO küberkaitse kompetentsikeskusega ja tutvustada Prantsusmaa esindajat keskuses.

Visiidil olles kohtub kontradmiral Arnaud Coustillière kaitseministeeriumi kantsleri Mikk Marrani, asekantsler Taimar Peterkopi, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase ning kaitseväe peastaabi ülema mereväekapten Igor Schvedega. Samuti külastab kontradmiral Coustillière NATO küberkaitsekeskust.    

NATO küberkaitsekeskuse ülesanne on tugevdada NATO riikide küberkaitsealast võimekust ning sellese töösse on kaasatud arvukas rahvusvaheline teadlaste meeskond. Keskuse liikmed on Eesti, Hispaania, Holland, Itaalia, Läti, Leedu, Poola, Saksamaa, Slovakkia, Ungari ja Ameerika Ühendriigid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles