Hispaania peaministri korruptsiooniskandaal hoogustus taas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania peaministrit Mariano Rajoyd puudutav korruptsiooniskandaal puhkes teisipäeval taas lõkkele algse, käsitsi kirjutatud pearaamatu avaldamisega, mis toob ilmsiks talle ministrina tehtud ebaseaduslikud maksed.

Ajalehes El Mundo avaldatud dokumendiga tõusis taas päevakorda skandaal, mis ärritab majanduslanguse tõttu kitsikusse sattunud hispaanlasi. Aasta algul nõuti meeleavaldustel Rajoy tagasiastumist.

Rajoy Rahvapartei asus taas eitama ebaseaduslikke makseid parteiliikmetele ja opositsioonilised sotsialistid nõudsid selgitust peaministrilt.

El Mundo avaldas lehekülje pearaamatust, millel on näha 1990. aastate lõpus tehtud maksed Rajoyle ja teistele parteiliikmetele.

Ajaleht El País kirjutas jaanuaris, et Rajoyle ja teistele valitsuspartei kõrgetele ametnikele tehti aastaid salajasi makseid. Leht trükkis salamaksete tõestuseks ära koopiad käsitsi kirjutatud väidetavatest pearaamatu lehtedest ja väitis, et nende põhjal maksti Rajoyle aastatel 1997-2008 25 200 eurot aastas.

El Mundo trükkis teisipäeval esimest korda ära Rahvapartei toonase varahoidja Luis Bárcenase koostatud pearaamatu ainsa lehe mõlemad küljed.

Korruptsioonis, rahapesus ja maksupettuses kahtlustatav Bárcenas vangistati juuni lõpus. Rahvapartei on end temast distantseerinud ja kinnitab, et ei karda tema võimalikke paljastusi vangikongist.

El Mundo toimetaja Pedro J. Ramirez andis arvedokumendi originaali esmaspäeval kohtule üle.

Väidetavalt näitab väljavõte ebaseaduslikke makseid parteiametnikele, nende seas aastatel 1997-1999 peaminister José Maria Aznari valitsuses ministrina töötanud Rajoyle. Ilmneb, et talle maksti raha 1998. aastal kahel korral, kokku 2,1 miljonit peseetat (12 600 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles