ENL: Noorte tööpuuduse ära hoidmiseks tuleks luua garantii süsteem

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edvard Ljulko
Edvard Ljulko Foto: Erakogu

Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) sõnul tuleks seoses noorte tööpuuduse kasvuga sisse viia Euroopas noortele inimestele suunatud garantii süsteem, mis tagaks igale noorele võimaluse saada kas koolitust, minna praktikale või jõuda tööpakkumiseni.

ENLi noortepoliitika nõuniku Edvard Ljulko sõnul suhtutakse noorte töötusesse mõnikord nagu külmetushaigusesse. «Enamus saab iseenesest terveks, aga on tekkinud kontingent, kes köhivad juba aastaid, külmetusest on saanud kopsupõletik, mis ei lähe ilma välise abita üle,» märkis Ljulko.

Ljulko sõnul on praegu aga äärmiselt oluline Euroopa raha ja Eesti arengukavasid planeerides pöörata tähelepanu töötuse ennetamisele. See on igas mõttes lihtsam ja odavam variant kui tagajärgedega võitlemine, sõnas ta.

Noortepoliitika nõuniku sõnul on selge, et normaalne turutrend ei tööta. «Meil on näiteks noori, kellest mõned on juba üle kahe aasta töötud või on üldse tööotsimisest loobunud, sellisest olukorrast ei tule inimene enamasti ise välja,» märkis ta.

Statistikaameti andmetel on 2012. aasta keskpaigast noorte tööhõives osalemine vähenenud ja tööpuudus suurenenud. Eile avaldatud tööturusurve indeksi alusel siseneb järgmise kümne aasta jooksul iga pensionile mineva inimese kohta tööturule ainult 0,76 noort. Aasta esimese kvartalis noorte tööpuudus aga tõusis ja jõudis 23,1 protsendini. Teise kvartali andmeid ei ole veel avaldanud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles