Kontradmiral Coustillière: meil on Eestilt palju õppida

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontradmiral Arnaud Coustillière.
Kontradmiral Arnaud Coustillière. Foto: Kaitseväe peastaap

Eestit külastav Prantsuse relvajõudude peastaabi küberkaitse osakonna juht kontradmiral Arnaud Coustillière ütles Postimehele antud intervjuus, et küberkaitse vallas on Prantsusmaal Eestilt palju õppida.

Prantsusmaal asutati eelmisel aasta suvel küberkaitseliit, kuidas on liidu esimesed tegevuskuud möödunud?

Oma küberkaitse reservi ehk küberkaitseliidu loomisel võtsime eeskuju Eestist, kus küberkaitseliit on tegev juba pikemat aega.

Kokku on meil ligi 80 reservisti, nende hulgas erasektori, IT kolledžite ja mere-, õhu- kui ka maavägede esindajad. Tegu on ainult vabatahtlikega, keda saab rakendada teavitustöö tegemisel ning mõttekodades.

Reservistide hulgas on ka niinimetatud aktiivne reservistide kogu, keda saab rakendada küberrünnaku korral. Küberkriisi korral on vaja eksperte, kes oleksid valdkonna parimad. Mistõttu on meie küberkaitseliidu jaoks väga oluline koostöö ülikoolidega.

Milliste teemadega küberkaitseliit tegeleb?

Liidu sees on loodud vastavalt erialale ning valdkonnale mõttekojad, teemade valdkond millega tegeletakse on lai. Nende hulgas on näiteks avalike suhete grupp, mis tegeleb info jagamisega ning ajakirjanike informeerimisega ning keskmiste- ja väikeettevõtjate grupp, kus tegeletakse neile vajaliku küberturbe alaste küsimustega. Tegeletakse aga ka küberkaitse akadeemilise uurimise ja kübermaatika õpetamisega.  

Milliseks võiks kujuneda Teie koostöö Eestiga?

Eesti on võrreldes Prantsusmaaga kogenum mitmes aspektis, esiteks on Teil pikaajalisem kogemus küberkaitseliiduga ning lisaks on Teil kogemus 2007. aasta küberrünnakute näol. Prantsusmaal sellised kogemused puuduvad. Nende kogemuste jagamine ning kompetentsi kasvatamine võiks olla koostöö peamiseks eesmärgiks.    

Paari nädala pärast asub NATO küberkaitsekeskuse juures tööle Prantsusmaa esindaja, kuid ametlikult pole Prantsusmaa veel keskusega liitunud, mistõttu asjad venivad?

Ametlikult liitub Prantsusmaa keskusega sel sügisel, venima ei ole midagi jäänud.

Prantsusmaa relvajõudude küberkaitse-juhile on see juba teine Eesti-visiit sel aastal, viimati külastas kontradmiral Coustilliére Eestit jaanuaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles