Eestist on tänavu enim varjupaika palunud Vietnami kodanikud

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotleja.
Varjupaigataotleja. Foto: PantherMedia / Scanpix

Politsei ja piirivalveameti andmetel on tänavu Eestist kõige enam varjupaika küsinud Vietnami kodanikud, seda 24 korral.

Samuti on tänavu kolme kuuga Eestile varjupaigataotluse esitanud seitse Pakistani, kuus Venemaa, neli Gruusia, kolm Albaania, kaks Iraani ning üks Tuneesia , üks Afganistani, üks Austraalia, üks Horvaatia, üks Süüria, üks Türgi ja üks Valgevene kodanik, ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härson Postimehele.

Samuti esitas varjupaigataotluse üks Venemaa ja Ameerika Ühendriikide topeltkodakondsusega inimene.

Eesti andis esimesel poolaastal varjupaiga kahele inimesele, neist üks on Afganistani ja üks Venemaa kodanik.

Juuni lõpu seisuga oli politsei- ja piirivalveameti menetluses 22 varjupaigataotlust, mille suhtes oli otsus veel langetamata.

«Sellel aastal on kõige rohkem varjupaigataotlusi esitanud vietnamlased, eelmisel aastal esitasid kõige rohkem taotlusi grusiinid. Kui tänavu aasta alguses oli varasemaga võrreldes tunduvalt rohkem taotlusi, siis järgnevatel kuudel on taotlusi  olnud vähem ning poole aasta seisuga on taotluste arv eelmise aastaga samas suurusjärgus.» märkis Härson.

Ta rõhutas, et varjupaigamenetluste otsuste statistikat ei tohiks võrrelda lihtsalt numbreid vaadates.

«Positiivsete varjupaigamenetluse otsuste arv sõltub otseselt päritoluriikidest, kust taotlejad tulevad ning iga taotleja individuaalsest kaitsevajadusest.  Keelduvate otsuste suurem osakaal sel aastal on seotud selliste taotluste esitamisega, millel ei olnud otsest seost kaitsevajadusega. Varasematest aastatest rohkem on tänavu isikud sagedamini ka oma varjupaigataotlusi ise tagasi võtnud, et vabatahtlikult päritoluriiki naasta,» lausus Härson.

Eesti andis mullu varjupaiga kaheksale inimesele, kõige rohkem ehk kolmel juhul said Eestilt varjupaiga Somaalia kodanikud. Rahvusvahelise kaitse saajatest olid kolm Somaalia, kaks Venemaa, kaks Armeenia ja üks Valgevene kodanik.

Kokku sai Eesti 2012. aastal 77 varjupaigataotlust, neist 35 esitasid Gruusia kodanikud. Kaheksa taotlust esitasid Venemaa, viis Armeenia, neli Süüria, neli Vietnami, neli Valgevene, kolm Afganistani, kolm Türgi, kolm Pakistani ja kaks Egiptuse kodanikud. Samuti esitasid mullu varjupaigataotluse üks Albaania, üks Guinea, üks Elevandiluuranniku, üks Kongo Demokraatliku Vabariigi, üks Kasahstani ja üks Tuneesia kodanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles