Rohelised seovad vanemahüvitise kärpe keskkonnatasude tõstmisega

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdur Lahtvee
Valdur Lahtvee Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eelarveläbirääkimiste käigus on Erakond Eestimaa Rohelised (EER) valmis toetama vanemahüvitise piirmäära jäämist praegusele tasemele, kui õnnestub saavutada kokkulepe keskkonnatasude korrigeerimises.

Nii vanemahüvitise kärbet kui ka kõiki teisi, valitsuse poolt pakutavaid ja õigustatud ootusi nurjavaid kärpeid on võimalik ära hoida Eestimaa Roheliste poolt pakutud keskkonnatasude tõstmise abil, teatasid rohelised.

«Keskkonnatasude tõstmisel hajub maksutõus sotsiaalsete gruppide vahel õiglasemalt ning saadakse lisaks eelarveaukude täitmisele veel kasu nii majanduse vajalike struktuurimuudatuste käivitamiseks, sotsiaalse ebaõigluse vähendamiseks kui ka keskkonnaseisundi parandamiseks,» märkis riigikogu roheliste fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee. «Sellisel juhul langeks ära ka vajadus vanemahüvitise piirmäära langetamiseks.»

Roheliste erakonna liige Toomas Trapido tegi keskkonnatasude tõstmise ettepaneku ka eile riigikogu rahanduskomisjoni istungil, kuid see hääletati teiste parteide poolt maha.

Rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase sõnul nägi roheliste plaan ette näiteks põlevkivi kaevandamise tasu sellises määras, mis oleks elektri hinda kergitanud kümne protsendi võrra. Samuti soovisid rohelised Rõivase väitel ka kütuseaktsiiside tõstmist, mis oleks bensiini ja diislikütuse hinda kergitanud umbes viiendiku võrra.

Trapido ütles täna Postimees.ee`le, et keskkonnatasude tõstmise korral kaoks ka vajadus käibemaksu- ja tulumaksu tõstmiseks.

Trapido koos Rahvaliidu, sotside ja Keskerakonna esindajatega toetas eile rahanduskomisjonis vanemahüvitise ülempiiri langetamist 30 000 kroonilt 15 000 kroonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles